Köttguide - Ren

Ren

Många beskriver renkött som ett kött med fin smak och struktur, djurens kost består av gräs vilket gör att köttet även är mer magert. Eftersom köttet är magert krävs det noggrann tillagning för att inte köttet skall bli torrt.

Nedan finner du tillagningstips för styckdetaljerna renrostbiff och renytterfile. 

Styckningsschema, Ren

 

 

Tillagning Ren

Renrostbiff i ugn

Börja med att putsa rostbiffen och ta bort oönskatt fett. Marinera köttet med önskad krydda, därefter låter du köttet mariner i kylskåpet en stund. 
Lägg renrostbiffen i en het panna med klarifierat smör och stek ett par minuter tills köttet har fått färg. Därefter lägger du renrostbiffen i en ugnsform och sätter in den i ugnen på 120°C tills den når en temperatur på ca 55°C. När köttet är klart tar du den ur ugnen, vira in det i butchers paper (eller bakplåtspapper) och låter vila en stund. När köttet har vilat klart så trancheras renrostbiffen och serveras.

Helstekt renytterfile

Börja med att putsa rrenytterfilen och ta bort oönskatt fett/hinna. Marinera köttet med önskad krydda, därefter låter du köttet mariner i kylskåpet en stund. 
Lägg din renytterfile i en het panna med en klick klarifierat smör, därefter steker du den ett par minuter på varje sida så den får fin färg. När din file nått ca 52°C är det dags att ta den ur stekpannan. Tänk på att inte steka köttet för länge, då är risken att det blir torrt och trådigt.
När köttet är klart så virar du in det i butchers paper (eller bakplåtspapper) och låter vila en stund. När köttet har vilat klart så trancheras renytterfilen och serveras.