Köttguide - Flap meat

Flap meat

Vad är flap meat?

Flap meat är en avlång styckdetalj som efterliknar ett utdraget dragspel tack vare sina köttfibrer som går tvärs över stycket. Flap meat har ännu inte blivit tilldelad ett eget namn på svenska. Detta kött återfinns på den undre delen av revbenen och kallas för slaksidan på nötdjuret, närmare bestämt den inre sneda bukmuskeln. 

Vad kan man göra med flapmeat?

Flap meat kan likställas med flank stek men den distinkta skillnaden är att flapmeat är aningen mer marmorerad. Flap meat gör sig ytterst lämpligt på spishällen eller på grillen. Flap meat gör  sig minst lika bra kall som varm, tillsätt lite marinad på styckdetaljen efter tillagningen och denna styckdetalj blir en trofé på buffébordet. 

 

 

Hur tillagar man flapmeat?

Denna styckdetalj bör inte tillagas längre än till medium för att inte riskera att köttet ska tappa sin saftighet och äventyra smakupplevelsen. Den gör sig ytterst lämplig på spishällen eller att grilla. 

Steka flapmeat

 1. Börja med att låta köttet rustempereras, kallt kött kyler stekpannan och det blir svårare att steka köttet så att det får en jämn och fin stekyta. 
 2. Finputsa köttet från eventuella hinnor eller senor, värmen från stekpannan gör att bindväven drar ihop sig och köttet kan därmed som resultat bli hårt/segt att tugga. 
 3. Torka sedan köttet torrt med hushållspapper.
 4. Krydda köttet generöst med salt, salt binder vatten och detta leder till ett mer saftigt och mört kött. 
 5. Hetta upp lite smör i en varm stekpanna. En rekommendation är att först börja steka köttet när vattnet i smöret har kokat bort, då kan man räkna med att stekpannan är tillräckligt varm för att slänga på köttet. 
 6. Stek gärna lite av det totala köttet i taget, fyll inte pannan då det kan leda till att temperaturen i pannan sjunker, vätska rinner ut och köttet blir som resultat kokt och får grå färg istället för den här fina gyllenbruna färgen. 
 7. Stek köttet i cirka 1 minut per sida, för att sedan vända på det och steka andra sidan. En ytterligare rekommendation är att vända köttet löpande under tillagning för att det ska bli jämnare stekt. 

 

Grilla flapmeat

Denna styckningsdetalj gör sig bäst genom att tillaga på reverse sear så den blir tillagad jämnt hela vägen. Reverse sear innebär att man först grillar på indirekt värme för att sedan grilla på direkt värme.

 1. Förbered köttet genom att torrsalta köttbiten cirka två timmar innan man slänger den på grillen. En rekommendation är att låta den vila i kylskåpet.
 2. Förbered grillen för indirekt värme, grillens temperatur ska ligga på cirka 110-130 grader.
 3. När grillen uppnått denna temperatur är det dags att slänga på köttet, placera köttet på indirekt värme och lägg på locket.
 4. Det tar ungefär 30-40 minuter innan köttet nått en innertemperatur på 50 grader, då är det dags att sätta grillen på direkt värme och slänga på köttet ytterligare en gång för att grillas.
 5. Låt det tillagas i cirka 1-3 minuter så att köttet från en fin yta, när köttet nått en innertemperatur på cirka 56-58 grader så är det dags att ta bort köttet från grillen och låta det vila i några minuter innan man skär i det för servering.
 6. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör och njuta!

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 52°C
Medium 58°C
Välstekt/ Well done 68-70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.