Köttguide Flankstek

Flankstek (del av kållappen)

Vad är flankstek?

Flankstek har seglat upp som en ny favorit hos svenskarna och även på fler ställen runt om i världen. Dels på grund av att den är förhållandevis snabb att steka, grilla eller tillaga generellt men också för att den är oerhört god. Nu kommer även flappsteken som uppföljare, de har liknande egenskaper, båda har en djup och fin smak men det som särskiljer dem är att flappsteken har något grövre fibrer. 

 

Var sitter flanksteken? 

Flank Steak/Flap steak, finner man på bakre halvan av nötdjuret vid kållapen. Kållapen är det stora muskelpaketet utanpå magen. 

 

Hur tillagar man flankstek? 

De är avlånga och platta vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat, i både panna och grill, tillaga det gärna i hel bit och skiva innan servering. Det är viktigt att skära köttet tvärs över fibrerna, annars blir det segt att tugga.

Steka flankstek

 1. Börja med att låta köttet rustempereras, kallt kött kyler stekpannan och det blir svårare att steka köttet så att det får en jämn och fin stekyta. 
 2. Finputsa köttet från eventuella hinnor eller senor, värmen från stekpannan gör att bindväven drar ihop sig och köttet kan därmed som resultat bli hårt/segt att tugga. 
 3. Torka sedan köttet torrt med hushållspapper.
 4. Krydda köttet generöst med salt, salt binder vatten och detta leder till ett mer saftigt och mört kött. 
 5. Hetta upp lite smör i en varm stekpanna. En rekommendation är att först börja steka köttet när vattnet i smöret har kokat bort, då kan man räkna med att stekpannan är tillräckligt varm för att slänga på köttet. 
 6. Stek gärna lite av det totala köttet i taget, fyll inte pannan då det kan leda till att temperaturen i pannan sjunker, vätska rinner ut och köttet blir som resultat kokt och får grå färg istället för den här fina gyllenbruna färgen. 
 7. Stek köttet i cirka 1 minut per sida, för att sedan vända på det och steka andra sidan. En ytterligare rekommendation är att vända köttet löpande under tillagning för att det ska bli jämnare stekt. 

 

Grilla flankstek 

Denna styckningsdetalj gör sig bäst genom att tillaga på reverse sear så den blir tillagad jämnt hela vägen. Reverse sear innebär att man först grillar på indirekt värme för att sedan grilla på direkt värme.

 1. Förbered köttet genom att torrsalta köttbiten cirka två timmar innan man slänger den på grillen. En rekommendation är att låta den vila i kylskåpet.
 2. Förbered grillen för indirekt värme, grillens temperatur ska ligga på cirka 110-130 grader.
 3. När grillen uppnått denna temperatur är det dags att slänga på köttet, placera köttet på indirekt värme och lägg på locket.
 4. Det tar ungefär 30-40 minuter innan köttet nått en innertemperatur på 50 grader, då är det dags att sätta grillen på direkt värme och slänga på köttet ytterligare en gång för att grillas.
 5. Låt det tillagas i cirka 1-3 minuter så att köttet från en fin yta, när köttet nått en innertemperatur på cirka 56-58 grader så är det dags att ta bort köttet från grillen och låta det vila i några minuter innan man skär i det för servering.
 6. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör och njuta!

 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt
55 °C
Medium
58 °C
Välstekt
65 °C


OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt.

Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på