Köttguide - Grillspett

Wagyu Grillspett

Wagyu kött utmärker sig för att vara så fett att det smälter på tungan, med en fettmarmorering på 3-5. Wagyu grillspett är fett, gott och perfekt för finsmakaren att slänga på grillen i sommar. 

Vad kan man ha för tillbehör till grillspett?

Wagyukött är så gott att det skulle kunna avnjutas av sig självt men självklart vill man oftast ha tillbehör till sitt kött. En fräsch sallad med receptförslag finner man nedan. Grillade grönsaker som sparris, aubergine, champinjoner eller paprika är gott och går snabbt att tillaga, man kan endast slänga på någon god glaze för lite extra smak. Potatisgratäng eller pommes är även passande tillbehör till detta goda kött. 

Receptförslag på tillbehör

Syrlig tomatsallad: Börja med att skära rödlöken i skivor. Blanda vatten, ättika och socker i en separat bunke. Lägg i rödlöken i blandningen och låt dra cirka 15-20 minuter. Skär sedan tomaterna i skivor. Bryt salladen, lägg på tomaterna och till sist den syrade rödlöken. En rekommendation är att lägga till någon ost eller bulgur för att salladen ska bli lite mer mättande. 

 • 2 tomater
 • 2 rödlökar
 • 1 dl strösocker
 • 0,5 dl ättika
 • 1 dl vatten
 • 1 knippe romansallad

 

Wagyu grillspett från Namishi 

Sydafrika är sedan tidigare känt för goda viner, varmt klimat, safari och att man är storätare av köttprotein av olika slag. Namibia som land, där vårt unika wagyukött kommer ifrån, ligger sydväst på den afrikanska kontinenten. 

Wagyuköttet kommer från naturligt betande djur vilket ger väldigt hög och jämn kvalitet och extremt god smak. Namishi är kött från en blandras mellan wagyu och en afrikansk djurras, Bonsmara, vilket gör att djuren tål den namibiska värmen på ett bra sätt. Wagyuköttet hanteras under närmast sterila förhållanden från slakt till leverans. Allt nötkött från denna leverantör är spårbart tillbaka i kedjan till den specifika uppfödaren/gården. 

 Hur tillagar man grillspett? 

Man kan välja att tillaga köttet på indirekt värme eller direkt värme men man bör ha några saker i åtanke när man gör detta. Iochmed att just wagyu kött har normalt sett högre fettmarmorering och man vill inte smälta bort fettet. Hur länge man ska tillaga köttet varierar även beroende på tjockleken på köttet men nedan följer en guide för kött på cirka 2 cm. 

Grilla på indirekt värme

 1. Ta fram köttet och låt det vila i rumstemperatur några minuter. 
 2. Tänd grillen. Lägg köttet på indirekt värme på grillen och grilla köttet några minuter på vardera sida. Tillsätt endast lite salt och peppar som smaksättning.
 3. Använd en stektermometer kontinuerligt för att hålla koll på tillagningsskalan. 
 4. När köttet nått en innertemperatur på cirka 52 grader tar man bort det från grillen och låter det vila minst 10-15 minuter innan servering. 

 

Grilla/steka på direkt värme

 1. Ta fram köttet och låt det vila i rumstemperatur några minuter.
 2. Tänd grillen/ sätt på stekpannan på hög värme.
 3. Släng på köttet på grillen/stekpannan med smör eller matolja och stek tillaga cirka 2-3 minuter på vardera sida. Tillsätt endast lite salt och peppar som smaksättning. 
 4. Ta bort köttet från värmen och låt det vila minst 10-15 minuter innan servering. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 50°C
Medium 55°C
Välstekt/ Well done 68°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på