Köttguide - Vildsvin
Vildsvin
Hur smakar vildsvinskött?
Många beskriver vildsvinskött som lite fetare än andra viltkött, men är mild, smakrik och saftig i köttet. Tänk på att vildsvinskött skall värmas till en innertemperatur på mist 70°C pga trikiner.
Vad äter vildsvin?
Vildsvin är allätare men större delen av deras föda består till större del av vegetabilier, ek- och bokollon är favoritmaten som de "bökar" i jorden efter.
Styckningsschema, vildsvin

Hur tillagar man vildsvin?
Grilla vildsvinsytterfile
- Börja med att putsa köttet och ta bort allt oönskat på vildsvinsfilen, därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar.
- Tillsätt inte salt förens senare i tillagnings processen, anledningen till detta är att vätskan från köttet annars försvinner.
- Starta grillen och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinsytterfilen.
- Först grillar du din vildsvinsytterfile på direkt värme i ett par minuter, så den får färg.
- Därefter flyttar du filen till indirekt värme och låter den ligga där tills den når en innertemperatur på cirka 65°C.
- När köttet når önskad temperatur tas den av grillen och låt den vila en stund.
- Vildsvinsytterfilen har vilat klart när den når en innertemperatur på 70°C.
- Skiva upp köttet och servera.
Helstekt vildsvinsytterfile i ugn
- Börja med att putsa köttet och ta bort allt oönskat på vildsvinsfilen, därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar.
- Tillsätt inte salt förens senare i tillagnings processen, anledningen till detta är att vätskan från köttet annars försvinner.
- Sätt ugnen på 120°C och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinsytterfilen.
- Lägg klarifierat smör i pannan och stek din vildsvinsytterfile på hög temperatur i ett par minuter, så hela filen får fin färg. Därefter lägger du vildsvinsytterfilen i en form och lägg in i ugnen.
- Låt den ligga i ugnen tills den når en innertemperatur på 65°C. När köttet når önskad temperatur tas den ur ugnen och låt den vila en stund.
- Vildsvinsytterfilen har vilat klart när den når en innertemperatur på 70°C.
- Skiva upp köttet och servera.
Vildsvinskarre i ugn
- Börja med att skiva din vildsvinskarre, det går lika bra att tillaga den hel. Därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar.
- Sätt ugnen på 120°C och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinskarre.
- Lägg klarifierat smör i pannan och stek din vildsvinskarre på hög temperatur i ett par minuter, så hela karren får fin färg.
- Därefter lägger du vildsvinskarren i en form och lägg in i ugnen.
- Låt den ligga i ugnen tills den når en innertemperatur på 70°C.
- När köttet når önskad temperatur tas den ur ugnen och låt den vila en stund.
- Vildsvinskarren har vilat klart när den når en innertemperatur på 75°C.
- Skiva upp köttet och servera.
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/Rare | Rekommenderas ej |
Medium | Rekommenderas ej |
Välstekt/Well done | 70-75°C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.