Köttguide - Vildsvin

Vildsvin

Hur smakar vildsvinskött?

Många beskriver vildsvinskött som lite fetare än andra viltkött, men är mild, smakrik och saftig i köttet. Tänk på att vildsvinskött skall värmas till en innertemperatur på mist 70°C pga trikiner. 

Vad äter vildsvin?

Vildsvin är allätare men större delen av deras föda består till större del av vegetabilier, ek- och bokollon är favoritmaten som de "bökar" i jorden efter. 

Styckningsschema, vildsvin

 

 

Hur tillagar man vildsvin?

Grilla vildsvinsytterfile

 1. Börja med att putsa köttet och ta bort allt oönskat på vildsvinsfilen, därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar. 
 2. Tillsätt inte salt förens senare i tillagnings processen, anledningen till detta är att vätskan från köttet annars försvinner.
 3. Starta grillen och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinsytterfilen.
 4. Först grillar du din vildsvinsytterfile på direkt värme i ett par minuter, så den får färg.
 5. Därefter flyttar du filen till indirekt värme och låter den ligga där tills den når en innertemperatur på cirka 65°C.
 6. När köttet når önskad temperatur tas den av grillen och låt den vila en stund.
 7. Vildsvinsytterfilen har vilat klart när den når en innertemperatur på 70°C.
 8. Skiva upp köttet och servera.

 

Helstekt vildsvinsytterfile i ugn

 1. Börja med att putsa köttet och ta bort allt oönskat på vildsvinsfilen, därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar. 
 2. Tillsätt inte salt förens senare i tillagnings processen, anledningen till detta är att vätskan från köttet annars försvinner. 
 3. Sätt ugnen på 120°C och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinsytterfilen.
 4. Lägg klarifierat smör i pannan och stek din vildsvinsytterfile på hög temperatur i ett par minuter, så hela filen får fin färg. Därefter lägger du vildsvinsytterfilen i en form och lägg in i ugnen.
 5. Låt den ligga i ugnen tills den når en innertemperatur på 65°C. När köttet når önskad temperatur tas den ur ugnen och låt den vila en stund.
 6. Vildsvinsytterfilen har vilat klart när den når en innertemperatur på 70°C.
 7. Skiva upp köttet och servera.

 

Vildsvinskarre i ugn

 1. Börja med att skiva din vildsvinskarre, det går lika bra att tillaga den hel. Därefter marinerar du köttet i önskad rub/marinad och låter ligga i kylen ett par timmar.
 2. Sätt ugnen på 120°C och ta ut köttet från kylen, nu kan du tillsätta salt till vildsvinskarre.
 3. Lägg klarifierat smör i pannan och stek din vildsvinskarre på hög temperatur i ett par minuter, så hela karren får fin färg.
 4. Därefter lägger du vildsvinskarren i en form och lägg in i ugnen.
 5. Låt den ligga i ugnen tills den når en innertemperatur på 70°C.
 6. När köttet når önskad temperatur tas den ur ugnen och låt den vila en stund.
 7. Vildsvinskarren har vilat klart när den når en innertemperatur på 75°C.
 8. Skiva upp köttet och servera.

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
Rekommenderas ej
Medium
Rekommenderas ej
Välstekt/Well done
70-75°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.