Köttguide - Vaktel

Vaktel

Färsk, fet och enormt god fågel från Frankrike. Vill man ha en frigående fågel av bästa kvalitet, då väljer man fågel från Frankrike. Vaktel är känt för sin fina smak.

Vad är vaktel? 

Vakteln är en liten päronformad hönsfågel med långa vingar som till skillnad från andra hönsfåglar flyttar under höst-vinterhalvåret. Det finns olika vaktel släkter men Coturnix coturnix är den vanligaste. Vakteln har förr varit sällsynt i Sverige men har bedömts öka under sena 1900-talet, numera är fågeln utspridd i stora delar av mellersta samt södra delarna av Sverige. 

Hur gammal kan en vaktel bli? 

En fullvuxen vaktel väger normalt cirka 70-140 gram och de kan leva alltifrån 3 till 5 år beroende på vilket släkte vakteln härrör. 

Vaktel från The Fat Cow

Franskt ursprung i handelsklass A. Vakteln är ursprungligen en flyttfågel i fasanfamiljen men trots detta har den ett saftigt kött och betydligt mer förfinad smak än övrigt fågelvilt. Vakteln kan flyga bra men med sina köttfyllda muskler är det bättre att stanna på marken och knapra i sig spannmål. Köttet förblir ljusare i färgen och smakar delikat tack vare att vakteln inte flyger lika långa sträckor eller har samma rika syreproduktion som vanliga flyttfåglar. Slakten utförs cirka 42 dagar efter uppfödning vilket ger ett lagom kött- och fettförhållande på köttet. Slakten utförs med fullständig rengöring varefter den lufttorkas, detta ger en lätt användlig detalj som inte krymper under beredning. 

 

 

Hur tillagar man Vaktel? 

Hur grillar man vaktel? 

1. Förbered din vaktel genom att gnida in den generöst i önskad matolja (oliv- eller rapsolja är att föredra).

2. Tillsätt sedan smaksättare som salt och peppar på alla sidor av vakteln, för extra smak kan man även stoppa vakteln med olika örter.

3. Efter smaksättning ska man starta upp grillen på högsta temperatur tills den blivit varm, låt sedan värmen sänkas till medelvärme och lägg på vakteln med sidan man vill servera uppåt.

4. Vakteln ska grillas ungefär 4-5 min på vardera sida.

5. Sen är det bara att servera vakteln med önskade tillbehör, rotfrukter som tillbehör passar väldigt bra till vaktel då vaktel påminner om vilt-kött i smaken.

Hur steker/ugnsbakar man vaktel? 

1. Sätt ugnen på 150 grader, låt det bli varmt.

2. Bryn först vakteln på hög värme i stekpanna med önskad matolja, tillsätt lite salt och peppar.

3. När vakteln fått fin yta och färg på skinnet så lägg över vakteln i en ugnssäker form och låt den ugnsbakas tills vakteln når en innertemperatur på 70 grader. 

Sen är det bara att servera! 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt
- °C - (rekommenderas ej!)
Medium
- °C - (rekommenderas ej!)
Välstekt
72 °C 

 

Kolla in våra fågelprodukter här: Här