Köttguide - Tri Tip

Tri-tip

Vad är tri-tip?

Denna styckdetalj är rätt okänd till namnet, men den är väl använd, inte minst till restaurangernas grytor och stekar. Detta eftersom den har ett relativt grovtrådigt kött och mycket smak. I Sverige har den ofta sålts utan kappa och benämnt rumpstek. Anatomiskt sitter den på ytterlårsspetsen och ligger som en kappa runt rostbiffen, därav namnet rostlock eller rostbiffslock.

Picanhan har något kraftigare köttfibrer än exempelvis en entrecote, vilket bidrar med en massa smak. Eftersom styckdetaljen är naturligt smakrikt är den godast i sin enkelhet med bara salt och peppar. För att få köttet så mört som möjligt ska köttet skäras mot muskelfibrerna. På grillen är tri-tipen given, men den går såklart utmärkt att steka också.

 Hur tillagar man tri-tip?

Tri-tip i ugn 

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
 2. Sätt på spisen på hög värme, tillsätt neutral olja och bryn köttet med fettkappan nedåt i cirka 2 minuter. 
 3. Tillsätt en vitlöksklyfta med en klick smör innan man vänder på köttet och steker ytterligare 1 minut. 
 4. När köttet fått lite färg tar man bort den från värmekällan och lägger över köttet i en ugnssäker form. 
 5. Sätt ugnen på 125 grader och låt köttet ugnsbaka tills det når önskad innertemperatur, använd en stektermometer och kontrollera löpande. 
 6. När köttet är klart tar man ut det från ugnen och låter det vila några minuter. 
 7. Tranchera köttet mot fibrerna för att undvika att det blir segt. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!

 

Grilla tri-tip

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
 2. Sätt på grillen på direkt värme och grilla köttet ett par minuter på varje sida. 
 3. Därefter tar man bort köttet från direkt värme och tillagar det på indirekt värme med fettkappan uppåt. 
 4. Låt den tillagas tills köttet nått önskad innertemperatur, kontrollera med en stektermometer. 
 5. När köttet är klart tas den från värmekällan (i detta fall grillen) och låter den vila en stund innan tranchering inför servering. Vilan är viktigt för att inte köttsaften ska rinna ur köttet och köttet blir torrt som resultat. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
55°C
Medium
60°C
Välstekt/Well done
70°C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på