Köttguide - Top blade

Top blade

Vad är top blade? 

Top blade är en avlång och smal detalj som även kallas fjäderbladsbog eller luffarbiff på svenska. Det är en liten muskel som styckas från nötdjurets framdel, närmre bestämt från djurets skulderblad. 

Top blade steak 

Benämner man en styckdetalj med steak i engelskan så betyder det en skiva av kött i kontrast till roast som är det engelska ordet för stek. Top blade är en mycket mör detalj, köttet är mer mört och fett än filé. Helt enkelt en mycket smakrik och god detalj. 

Hur tillagar man top blade?

Man kan antingen grilla eller steka top blade hel eller i skivor, delar man köttet längs senan får man en ny styckdetalj som i USA kallas för flat iron steak.  

Grilla top blade 

 1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till valfri marinad, lägg över köttet i en bunke och häll marinaden över och vänd runt köttet så att marinaden är jämnt fördelad runtom köttet. 
 2. Lägg sedan in detta i kylskåpet med plastfolie över och låt det gotta till cirka 30 minuter till en timme. 
 3. Förbered sedan grillen för tillagning av köttet på direkt och indirekt värme. 
 4. När grillen uppnått cirka 250 grader på direkt värme så är det dags att slänga på köttet. 
 5. Grilla köttet på direkt värme cirka 3 minuter på vardera sida eller tills det fått fin färg och krispig yta. 
 6. Färdigtillaga sedan köttet någon extra minut på indirekt värme på grillen, kontrollera innertemperaturen med en stektemometer och plocka av köttet från värmekällan när man uppnått måltemperatur. 
 7. Låt sedan köttet vila minst 5-10 minuter innan man skär i det för servering, vilan är essentiell för att köttsaften inte ska rinna ut. 
 8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör och njut!

 

Marinad recept

 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 msk flytande honung
 • 2 msk kalvfond
 • 0.5 dl olivolja
 • 1 msk balsamvinäger
 • hackad timjan, ett knyppe
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
45-50 °C
Medium
54-58 °C
Välstekt/Well done
65-72 °C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på