Köttguide - Tomahawk

Tomahawk Steak

Vad är tomahawk steak?

Tomahawk är entrecote (Ribeye) med långt ben. Detaljen har fått sitt namn efter stridsyxan som har använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Tomahawk är precis som entrecote - väldigt mör och fettrik vilket gör att den lämpar sig allra bäst att grilla eller steka. Det krävs ingen exotisk kryddning eller marinad, det räcker gott och väl med lite salt och peppar. Köttyxans karaktäristiska utseende gör den ofta till grillkvällens snackis.

Vad är biff?

Per definition är biff en skiva från biffraden, inte att förväxlas med till exempel lövbiff som är styckad från innanlåret på nötdjuret. Biff säljs normalt sett i skivor eller bitar, finputsade från ben och fettkappa. Idag har dock benämningen 'biff' blivit mer breddad, kanske på grund av engelskans användning av 'beef' som omfattar allt nötkött. Det har även blivit vanligare med att behålla benet samt fettkappan vid försäljning av biffar, eftersom fettkappan och ben bidrar till mer smakrikt och saftigt kött efter tillagning.

 Tomahawk recept - Grilla med reverse sear

Vad är då reverse sear?

Till en början kan jag säga att för att kunna använda denna metod så krävs en köttermometer. Annars funkar det inte.

Det finns folk som påstår sig kunna känna vilken temperatur en köttbit har med bara handen och det är väldigt svårt, nästan omöjligt och varför chansa.
Inget slår en exakt temperatur uppmätt med en termometer. 

 1. Börja med att förbereda din grill med en indirekt yta och en direkt yta. 
 2. Smaksätt köttet med lite valfria kryddor, salt och peppar räcker gott. 
 3. Efter att köttet fått gotta till sig en stund i kryddan så är det dags att slänga på det på indirekt värme på låg temperatur på grillen. 
 4. Kolla av med en stektermometer, när köttet uppnått en innertemperatur på cirka 48 grader så är det dags att grilla på direkt värme. 
 5. Fortsätt grilla köttet på direkt värme tills det uppnår cirka 50 grader i innertemperatur. 
 6. Sen är det dags att ta bort köttet från värmekällan och låta det vila i några minuter. Vid vilan rekommenderar vi dig att använda ett bra slaktarpapper. Pappret gör att köttbiten får andas lite och kokas inte färdigt som den lätt gör i ett foliepaket.
 7. Sedan är det bara att tranchera köttet inför servering. Servera med önskade tillbehör och njut!

 

 

Hur tillagar man en tomahawk steak? 

Tomahawk steak är grillens höjdpunkt enligt många, en showstopper helt enkelt. Men kan bli svår att tillaga då köttstycket kan varierar i tjocklek beroende på ursprung och ras. Vanligtvis är en tomahawk ca 4-5cm tjock vilket gör att tillagningstiden tar längre tid, jämfört med en normal biff.

Vi rekommenderar att man först använder indirekt värme en längre tid för tillagning och därefter direkt värme för att skapa en härlig grillyta. Vi rekommenderar att din tomahawk steak är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kalt köttstycke sänker temperaturen i grillpannan.

Grilla tomahawk 

 

 1. Börja med att gnida in valfri rubb (kryddor) på köttet, man kommer långt med endast lite salt och peppar, därefter låter man det gotta till sig en stund. 
 2. Förbered sedan grillen för indirekt värme och direkt värme. 
 3. Lägg köttet på delen av grillen med indirekt värme (cirka 120 grader), där ska köttet ligga i cirka 45 minuter tills den uppnår en innertemperatur på cirka 48 grader. 
 4. Därefter lägger man köttet på direkt värme och grillar köttet cirka 3-4 minuter på varje sida tills önskad måltemperatur är nådd (rekommendation är på cirka 50 grader i innertemperatur), kontrollera med en stektermometer. 
 5. När köttet är klart tar man bort den från värmekällan och låter den vila en stund. 
 6. Sedan är det bara att tranchera köttet för servering och njuta!

 

Steka tomahawk

Det kan vara svårt att tillaga en tomahawk i stekpannan, men om du använder dig av en rejält stor panna går det och det är nästan lika smidigt som vid grillning.

 1. Börja med att låta din tomahawk steak rumstempereras innan tillagning eftersom värmen ska fördelas jämnt och en kall köttbit sänker värmen i stekpannan. 
 2. Gnid in köttet i valfri krydda, endast lite salt och peppar räcker och därefter låter man det gotta till sig en stund. 
 3. Efter en stund marinering lägger man köttet i en varm stekpanna med neutral olja (eller klarifierat smör som tillsätter mer smak och tål värme bra). 
 4. Stek köttet i cirka 3-4 minuter per sida. 
 5. När köttet fått fin färg tillsätter man klarifierat smör, krossad vitlök och en kvist timjan eller rosmarin i stekpannan. Ös med smör med jämna mellanrum och vänd steken efter ett par minuter tills köttet fått en fin yta på båda sidor. 
 6. När köttet nått önskad innertemperatur, cirka 50 grader (kontrollera med stektermometer) tas den bort från värmekällan och låter den vila en stund. 
 7. Sedan är det bara att tranchera köttet inför servering och njuta! 

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ TOMAHAWK?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på tomahawk steak på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptsidan 

 

LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ TOMAHAWK STEAK?

Om du är sugen på att tillaga en härlig Tomahawk steak finns tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

 Tillagninsskala

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
53 °C
Medium
58 °C
Välstekt
70 °C

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt.

Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på