Köttguide - Teres major

Teres major

Vad är teres major?

Tender strip, teres major, bistro filét, liten bogstek, bogbladsfilé, ja kärt barn har många namn. På ren svenska så kallas denna styckningsdetalj för liten bogstek. Teres major är en mycket populär styckningsdetalj i USA och det är just därifrån namnet har sitt ursprung. Denna lilla möra styckningsdetalj har en mycket fyllig och rund köttsmak, en bra ersättare för oxfilé som detaljen påminner lite om till utseendet. 

Vart sitter teres major? 

Bogsteken styckas från skulderbladet och frambenet på nötdjurets framsida. Den ser ut som en liten oxfilé och blir både mör och smakrik vid rätt tillagning.

 

 

Hur tillagar man teres major? 

Då Wagyu har mer fett i sin köttstruktur så tar det något kortare tid att tillaga produkterna i Low & Slow så det gäller att man har kontroll på temperaturen.

Steka teres major

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
 2. Finputsa köttet från den silverhinnan som omger köttet och smaksätt med lite salt och peppar. 
 3. Sätt på spisen och värm upp en stekpanna med lite olja. 
 4. Stek köttet relativt hårt för att få en fin stekyta på vardera sida. 
 5. Sänk sedan temperaturen på spisplattan och tillsätt smör och lite örter för extra smak om så önskas. 
 6. Vänd på köttet löpande samtidigt som man öser på smöret över köttet, köttet ska stekas cirka 3-5 minuter på vardera sida men inte längre än så. 
 7. När man väl uppnått önskad innertemperatur på köttet ska man direkt ta bort den från värmekällan för att sedan låta den vila i minst 5 minuter innan man skär i det för servering. 
 8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör! 

 

Grilla Teres major

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
 2. Finputsa köttet från silverhinnan som omger köttet och krydda sedan med salt och peppar och gnid in detta i köttet. 
 3. Förbered grillen för hög direkt värme. 
 4. Grilla köttet cirka 2-3 minuter på vardera sida, ett tips är även att intervallgrilla köttet vilket innebär att man grillar det cirka 1 minut på varje sida för att sedan låta det vila i cirka 2 minuter och upprepa denna process beroende på hur blodigt/rött man vill att köttet ska vara. 
 5. När man uppnått önskad innertemperatur på köttet så ska man låta det vila i minst 5 minuter innan man skär i det för servering. 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 53°C
Medium 58°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på