Köttguide - T-bone steak

T-bone steak

Vad är t-bone steak? 

Amerikanska benämningar för styckningsdetaljer har gjort ett större inträde på den svenska marknaden i bland annat butiker och restauranger tack vare att intresset kring amerikansk bbq ökar. Namnet har sitt ursprung i USA och är döpt t-bone pågrund av sitt 'T'- formade ben i mitten av styckdetaljen. T-bone stek är mycket unikt då det är endast ett fåtal specialister som kan stycka det, vilket innebär att det är svårt att finna i butik. 

Vart sitter t-bone steken på nötdjuret? 

Denna styckdetalj kommer från den korta ryggraden, närmre bestämt från den främre delen av ryggraden på nötdjuret. Den korta ryggraden delas upp i ytterligare två kategorier, biff och filé. Dessa skiljs av det 'T' formade benet, med denna styckdetalj får man två styckdetaljer i en. 

Vad är biff?

Per definition är biff en skiva från biffraden, inte att förväxlas med till exempel lövbiff som är styckad från innanlåret på nötdjuret. Biff säljs normalt sett i skivor eller bitar, finputsade från ben och fettkappa. Idag har dock benämningen 'biff' blivit mer breddad, kanske på grund av engelskans användning av 'beef' som omfattar allt nötkött. Det har även blivit vanligare med att behålla benet samt fettkappan vid försäljning av biffar, eftersom fettkappan och ben bidrar till mer smakrikt och saftigt kött efter tillagning.

 

 

 

Hur tillagar man t-bone steak?

Att steka en t-bone steak kan vara svårt eftersom storleken på biffarna mellan benet kan variera. Köttbiten ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till din t-bone steak.

Steka t-bone steak

 1. Börja med att rumstemperera köttet, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan. 
 2. Krydda sedan med valfri krydda, det räcker med endast lite salt och peppar, låt köttet gotta till sig i några minuter. 
 3. Se till att sätta på spisplattan på hög värme, tillsätt en klick smör i pannan och därefter t-bone steaken. 
 4. Låt köttet steka i cirka 3-5 minuter på ena sidan, ös på med smör (man kan tillsätta lite färska örter i smöret för mer smak) över köttet med jämna mellanrum. 
 5. Vänd sedan på köttet och upprepa samma process. 
 6. När man uppnått önskad innertemperatur (kontrollera med en stektermometer) så är det dags att ta bort köttet från värmekällan. 
 7. Låt det vila i minst 5 minuter innan man skär i köttet för servering. 
 8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör och njuta!

 

Grilla t-bone steak

En t-bone stek ska grillas på indirekt värme under en längre tid, därefter hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet.

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning eftersom värmen ska fördelas jämnt. 
 2. Krydda sedan köttet med valfri krydda, det räcker gott och väl med lite salt och peppar. 
 3. Efter en stunds marinering lägger man steken på indirekt värme på grillen med en temperatur på cirka 120 grader i cirka 35-45 minuter. 
 4. Därefter flyttar man på steken och grillar på direktvärme, efter några minuter när köttet börjat få lite gyllene färg ska man vända på köttet och grilla lika länge på andra sidan. 
 5. När man uppnått önskad innertemperatur (kontrollera med en stektermometer) tar man bort köttet från värmekällan och låter det vila en stund innan man skär i det för servering.  
 6. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör! 

 

Letar du efter t-bone steak recept? 

Vi erbjuder flertalet olika recept på t-bone steak på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptsidan  

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt 50 °C
Medium 55 °C
Välstekt 68-70 °C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på