Köttguide - Smashburgare

Smashburgare 

Vad är smashburger?

Precis som namnet antyder är smashburgare att man rullar ihop färs till ungefärligt lika stora bollar och sedan tar man ett smashjärn eller hamburgarpress på ren svenska och trycker till bollen på en het stekpanna eller en grill med 'slät yta'. Genom att pressa ut burgaren förkortas tillagningstiden samt ger burgarköttet en helt annan smak och textur. Man vill åstadkomma en såkallad maillard reaktion när man tillagar smashburgare, maillard reaktionen är en kemisk reaktion för när aminosyror och kolhydrater reagerar vid tillagning på tillräckligt höga temperaturer och bildar nya smakmolekyler. Detta bidrar till förhöjda doft- och smakaromer. Det är just därför smashburgare är så gott!

Vilket kött kan man göra smashburger på? 

Man ska gärna välja kött med 20-30% fetthalt för att burgarköttet ska bli sådär saftigt med krispig yta som slutresultat. Vi har redan färdigmalt kött i vårt sortiment som man kan göra smashburgare på, man kan även köpa hem ett stycke högrev eller bringa och maler köttet till färs själv. 

Se våra produkter nedan som man kan göra smashburgare på:

Scandinavian Wagyu oxfärs ca. 1000g – Thefatcow.se

Scandinavian Wagyu Högrevsstek (Chuckroll) – Thefatcow.se

Scandinavian Wagyu Bringa (Brisket) – Thefatcow.se

Hur gör man smashburger?

  1. Börja med att låta köttet rums tempereras. 
  2. Rulla sedan ungefärligt lika stora bollar av färsen, helst inte större än 120 - 125 gram per boll. Köttet breder ut sig och tar större plats på brödet när den blivit smashad/pressad. 
  3. Lägg sedan bollen på en het stekpanna eller grill med slät yta och ta en hamburgarpress/smash järn och pressa köttet så hårt det går, pressa köttet gör man endast en gång. 
  4. Låt det tillagas cirka 2 minuter på ena sidan tills det fått en krispig och gyllenbrun stekyta för att sedan flippa köttet och stek ytterligare två minuter på andra sidan. 
  5. Smashburgare ska alltid vara genomstekta oberoende om det är nöt, fläsk eller kycklingfärs så dubbelkolla mitten av köttet, är det fortfarande lite rosa så är det inte färdigtillagat. 
  6. Sedan är det bara att dressa brödet med önskade tillbehör på botten av brödet och lägga köttet ovanpå och njut! 

 

Smashburger redskap

De enda redskapen man behöver för att göra smashburgare är en hamburgarpress/smashburger järn, en grill eller stekpanna med jämn yta för att pressa köttet så hårt man kan på värmekällan, ett tips är att ha lite bakplåtspapper mellan järnet och köttet för att färsen inte ska fastna på järnet när man pressar köttet. Sen behöver man bara en stekspade till att flippa burgarköttet. 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på