Köttguide - Sirloin

Sirloin 

Vad är sirloin? 

Sirloin eller ländstycke på svenska är den bakre delen av ryggbiffen på nötdjuret, detaljen styckas från partiet ovanför filén. I kontrast till strip loin som är den främre delen av ryggbiffen. 

Sirloin steak

Sirloin biff styckas från det den bakre delen av ryggbiffen, detta parti avgränsar till short loin, den främre delen av ryggbiffen på nötdjuret där t-bone, porter house och club biffarna styckas från. Sirloin stek eller biff är en mycket smakrik detalj som blir otroligt saftig och mör om den tillagas på rätt sätt. 

Hur tillagar man sirloin biff? 

Att steka sirloin kan vara svårt eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff som är ca 2-3cm tjock. Sirloin ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till biffen.

Steka sirloin biff

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och att ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan.
 2. Innan tillagning av sirloin kryddar man biffarna med valfri krydda, därefter låter man det gotta till sig en stund.
 3. Vid tillagning använder man en panna med hög temperatur, först lägger man i en klick smör i panna och därefter biffarna.
 4. Låt biffen stekas i ca 2–3 minuter på ena sidan och ös med smör med jämna mellanrum, därefter vänder man på biffen och upprepar samma process.
 5. Givetvis kan man även smaksätta smöret med vitlök och färska kryddor, timjan eller rosmarin kanske.
 6. När biffarna är klara tas de från pannan och vilar en stund på en tallrik. När köttet vilat klart är det redo att serveras. Om man är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan man se när köttet nått önskad innertemperatur. 

 

Grilla sirloin biff

Hur lång tid det tar att grilla sirloin kan vara svårt att säga eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff på ca 2cm. Sirloin ska grillas på hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet.

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. 
 2. Sedan kryddar man köttet med valfri krydda och låter det gotta till sig.
 3. Efter en stunds marinering lägger du köttet direkt på grillen, efter några minuter vänder du på köttet när biffen fått färg, därefter grillar du lika länge på andra sidan.
 4. Vid färdig grillning lägger du biffarna på en tallrik för att låta köttet vila en stund.
 5. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur.
 6. Om man tillagar sirloin hel på grillen så tar det givetvis längre tid. Allt beror på vilken temperatur du vill få på det färdigtillagade köttet samt vilken temperatur du har på grillen.  

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt/Well done
70 °C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på