Köttguide - Sierra steak

Sierra steak

Vad är sierra steak? 

Amerikanerna är duktiga på att ta tillvara samt identifiera nya delar av högrevet och sierra steak är en av dessa nykomlingar att göra inträde på marknaden för styckdetaljer. 

För att förklara vad sierra steak är måste man nästan förstå högrev först. Högreven även kallat chuck roll på engelska sitter på nötdjurets framdel och omfattar nämre bestämt frärmre delen av rygg- till skulderpartiet på nötdjuret. Högreven kan delas in i fyra delar, sierra steak styckas från ovandelen på högrevet. Sierra steak påminner lite om flanksteaks till utseendet men de styckas från helt olika delar av nötdjuret, flankbiffar styckas från nötdjurets mag- parti medans sierra biffar styckas från axelpartiet. Oerhört god styckdetalj som går snabbt att tillaga på grillen eller i stekpannan!

Hur smakar sierra steak? 

Har en robust biffig smak, påminner om flankstek. Ger bäst resultat om man tillagar detaljen på hög värme under kort tid. 

 

Hur tillagar man sierra steak?

Sierrabiff kan tillagas på ungefär samma sätt som en flankstek: Marinera den en kort stund, grilla den snabbt på mycket hög värme och servera den medium rare. Överstekning kan göra den seg.

Grilla sierra steak

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras, detta ser till att värmen fördelas jämnt i köttet under tillagning. 
  2. Marinera den eller krydda med önskade kryddor och låt det gotta till sig en stund. 
  3. Sätt på grillen på högsta värme och släng på köttet. 
  4. Grilla köttet cirka 5 minuter per sida på direkt värme. Man vill inte tillaga köttet längre än så då desto längre tillagningstiden är desto segare blir köttet som resultat. 
  5. Kontrollera innertemperaturen med en stektermometer, man kan räkna med att köttet är klart när innertemperaturen uppnått cirka 57-58 grader. 
  6. Ta sedan av köttet från grillen och låt det vila i minst 10 minuter innan man skär i det. 
  7. Ett tips är att skära biffen tunt och mot muskelfibrerna för att den inte ska bli seg att tugga. 
  8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!

Ett annat sätt att förbereda en sierra biff är genom att bräsera den i ett par timmar, detta ser till att muskelfibrerna mjuknar upp och slutresultatet blir ett mört och saftigt kött. 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 48-54°C
Medium 58°C
Välstekt/ Well done 68-74°C


OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på