Köttguide - Short ribs

Short ribs

Vad är short ribs? 

Short ribs är kons motsvarighet på kamben och är en mycket mör och smakrik styckdetalj. Short ribs kallas även revbensstek och går utmärkt att grilla. Köttet är marmorerat och mycket smakrikt. Det kan också bräseras, långkokas och ingå i en klassisk fransk pot-au-feu. 

 

 

Hur tillagar man Short ribs/ Revbensstek? 

Benen ska vara kvar under tillagningen, det ger en mustigare smak. Skär inte bort bindväven, den omvandlas till gelatin under längre tids tillagning och gör att köttet blir mjukt och mört.

Då Wagyu har mer fett i sin köttstruktur så tar det något kortare tid att tillaga produkterna i Low & Slow så det gäller att man har kontroll på temperaturen.

Short ribs på grillen

  1. Short ribs tillagas bäst på en låg temperatur under en längre tid, för att köttet ska bli saftigt och mört.
  2. Första steget i tillagningsprocessen är att trimma/putsa köttbiten och ta bort membranet på undersidan, det gör att rubben går in lättare i steken.
  3. Krydda revbenssteken med valfri rub och klappa in den för att få fäste, därefter låter du den ligga i kylen i några timmar (helst över natten).
  4. Några timmar innan tillagning tar du fram köttet så den hinner nå rumstemperatur innan grillning. 
  5. Sätt in en termometer i mitten på steken, därefter lägg på revbenssteken på grillen på en temperatur på ca 110–120 grader.
  6. Det är viktigt att grillen har samma temperatur under hela tillagningstiden, så köttet får en jämn tillagning.
  7. Låt köttet ligga på grillen tills den når en temperatur på 90–95 grader (tar ca 6-9h), därefter tar du bort den från grillen.
  8. Låt köttet vila en stund innan du serverar. 

 

Short ribs i ugn 

  1. Short ribs tillagas bäst på en låg temperatur under en längre tid, för att köttet ska bli saftigt och mört.
  2. Första steget i tillagningsprocessen är att trimma/putsa köttbiten och ta bort membranet på undersidan, det gör att rubben går in lättare i steken.
  3. Krydda revbenssteken med valfri rub och klappa in den för att få fäste, därefter låter du den ligga i kylen i några timmar (helst över natten).
  4. Några timmar innan tillagning tar du fram köttet så den hinner nå rumstemperatur innan grillning. 
  5. Bryn revbenssteken i en het panna med vårt klarifierade smör i några minuter, så köttbiten får en härlig färg.
  6. Därefter lägger du steken i en ungsform och lägger i ugnen på en temperatur på 120–125 grader, det är viktigt att du sätter en termometer i mitten av köttbiten för att avläsa när köttet är klart.
  7. När köttet nått en innertemperatur på ca 90–95 grader tar du ut köttet ur ugnen.
  8. Därefter låter du köttet vila en stund innan den är redo för servering.  

 

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ short ribs?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på short ribs på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Mört och saftigt 90-95°C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på