Köttguide - Sashimi

Sashimi

Kappa på entrecote. En ovanlig styckdetalj i Sverige som är uppskattad i andra länder. Enormt marmorerat köttstycke som sitter ovanför Entrecoten/Ribeye biffen. Vår kappa ur tunt skuren mot fibrerna, perfekt att halstra - eller som vi tänker att använda till Sashimi. Enomrt varmorerat och smakrikt kött som passar perfekt till Sashimi

Vad är sashimi?

Sashimi är en japansk delikatess som är gjord av rå fisk eller kött skivad i tunna bitar. Även om Sashimi kan beställas på många Sushi barer, är det inte en typ av sushi. Det serveras vanligtvis som den första kursen av en måltid åtföljd av inlagd ingefära, wasabi, daikon radish och sojasås. Även om en skiva rå fisk ser ut som den enklaste formen av mat, gör Sashimi kockar mycket ansträngning för att skapa unika sashimi genom olika nedskärningar, presentationer och kryddor.

Eftersom Sashimi är ätit rå, bör fisken som används i denna mat vara av hög kvalitet. Några av de vanliga typerna av fisk som används i denna maträtt är tonfisk, lax, makrill, bläckfisk, räkor och bläckfisk, etc. Även om det är mindre vanligt är sashimi också gjord av kött och vissa vegetariska föremål.

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 55°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.