Köttguide - Salsiccia

Salsiccia

Vad är salsiccia? 

Salsiccia betyder just korv på italienska och är en stapelvara i det italienska köket. Grovmalen färs på griskött smaksatt med olika örter och kryddor. Denna kryddstarka korv är ett perfekt tillägg till pasta, gratäng eller lasagne för att göra rätten mindre alldaglig och mer färgstark!

Salsiccia pasta 

  • Salsicciakorv 4 st
  • Olivolja till stekning
  • Smör till stekning
  • Vitlök 3 klyftor
  • Vispgrädde 2 dl
  • Passerade tomater 3 dl
  • Tomatpuré 2 msk
  • Vitt vin 1-2 dl
  • Oregano, ett knyppe
  • Timjan, ett knyppe
  • Persilja, ett knyppe
  • Pasta, valfritt
  • Salt
  • Svartpeppar

 

  1. Börja med att koka pastan av valfri sort i en kastrull enligt anvisningarna på förpackningen. 
  2. Tillsätt sedan en skvätt olivolja med pressad vitlök i en het stekpanna, låt det brynas lite utan att brännas, lägg detta åt sidan i en skål när det börjat få lite färg. 
  3. Tillsätt lite smör och olivolja i samma stekpanna. Låt stekpannan hetta upp sig igen. 
  4. Under tiden kan man sprätta upp korvarna och ta ut färsen ur sitt "skydd" och hälla ut det i stekpannan, rör runt och bryn färsen så det får lite färg. 
  5. Tillsätt vitlöken i färsen och häll i grädde och de passerade tomaterna. Häll i tomatpurén och det vita vinet. Rör om och låt det stå en liten stund, smaka av med kryddor och örterna. 
  6. Känn sedan på pastan om den är kokt till preferens, häll av pastavattnet och tillsätt pastan direkt i såsen med färser och rör om. 
  7. Sedan är det bara att servera rätten på en tallrik och toppa med lite svartpeppar och persilja.

 

 Hur tillagar man salsiccia? 

Salsiccia är perfekt att även avnjutas av sig självt utan en massa tillbehör, det går snabbt att tillaga på grillen eller i stekpannan. 

Steka/grilla salsiccia 

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
  2. Ska man grilla köttet så ska man göra det över en träkolsgrill och grilla köttet varsamt för att det ska behålla sin saftighet, man kan även tillaga det i stekpanna eller i ugnen, då ska man gärna ha temperaturen på låg värme. 
  3. Låt det tillagas i några minuter och vänd på köttet så det får fin färg runtom. 
  4. Ta av köttet från värmekällan när det fått lite fin stekyta. Som sagt tillaga inte för länge så köttet blir hårt och torrt. 
  5. Sedan är det bara att servera!

 

Näringsvärde per 100g:

Tillagningsskala: