Köttguide - Rostasfilé
Rostasfilé
Vad är rostasfilé?
Rostasfilén är den möraste delen på rostbiffen. Denna ädeldetalj kan tillagas på samma sätt som oxfilé. Rostasen är perfekt att steka i skivor och har seglat upp till en storfavorit på grillen. Var lite extra varsam när du tillagar köttet så att filén behåller sin fina smak och struktur.
Vart sitter rostasfilén på nötdjuret?
Rostasfilén är en lika fyllig som mör detalj på djuret. Den styckas ut från rostbiffen som angränsar till ryggbiff och oxfilé på djuret.
Hur tillagar man rostasfilé?
Rostasfilé i ugn
- Börja med att sätta ugnen på 180 grader och låt den förvärmas.
- Smaksätt filén med lite salt och peppar.
- Sätt sedan på spishällen på hög värme. Tillsätt lite smör i pannan och sedan köttet.
- Bryn köttet runt om så det får fin yta.
- Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och låt det färdigtillagas tills man uppnår önskad innertemperatur.
- Ta sedan ut köttet ur värmen och låt det vila i minst 10 minuter innan man skär i det för servering.
Grilla rostasfilé
- Börja med att förbereda grillen för att grilla på indirekt värme.
- Skölj av köttet med kallt vatten för att sedan torka det torrt med hushållspapper.
- Gnid in köttet med salt, salt är vätskebindande och ser till vid tillagning att köttet blir mer mört och saftigt som resultat.
- En rekommendation är att låta köttet ligga i saltet minst två timmar innan grillning.
- Tillsätt sedan lite svartpeppar runt om köttet.
- Starta grillen, temperaturen ska gärna ligga på cirka 120-130 grader.
- Släng på köttet på grillen, återigen på indirekt värme och sätt på locket på grillen.
- När innertemperaturen på köttet är cirka 45 grader så ska man grilla köttet på direkt värme, när innertemperaturen uppnått cirka 54 grader så är det dags att förflytta köttet från grillen.
- Låt det vila i minst 10 minuter innan man skär i det för servering.
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/ Rare | 50°C |
Medium | 55°C |
Välstekt/ Well done | 68-70°C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Vår filosofi
Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.
