Köttguide - Ribs

Babyback ribs

Det är något speciellt med ribs, fingermat. Att gnaga och mumsa kött från ben. Och bellottaribs är bara lite godare, lite saftigare. Testa vettja!

Vad är baby back ribs (revben)?

Baby back ribs som även kallas kamben eller revben på svenska har fått sitt namn efter vart styckdetaljen sitter på grisen, samt längden på styckdetaljen. Baby back ribs sitter på övre delen av grisen, längs med kotlettraden, närmast ryggraden. Andra styckdetaljer som även styckas från denna del av grisen är back ribs och pork loin back ribs som de kallas på engelska. Spare ribs är en annan styckdetalj som däremot sitter på magen på grisen, ungefär där sidfläsket sitter. 

 

Recept på baby back ribs? 

Här nedan följer ett supergott och relativt enkelt bbq recept på revbensspjäll i ugn. 

 • 4 msk honung
 • 4 msk smör eller rapsolja
 • 2 tsk kinesisk soja
 • 2 tsk malen ingefära
 • 2 krm svartpeppar
 1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Under tiden ugnen värms upp blanda ihop marinaden. 
 2. Pensla köttet med smör och rapsolja och tillsätt lite salt. 
 3. Lägg köttet på ett galler med den feta sidan av köttet uppåt. 
 4. Sätt en långpanna under gallret med lite vatten i. 
 5. Tillaga köttet i mitten av ugnen cirka 1 1/2 timmar. Vänd köttet endast en gång under tillagningstiden. 
 6. Pensla köttet på bensidan med hälften av marinaden och låt det tillagas i ytterligare 10 minuter. 
 7. Vänd sedan på köttet och pensla på resten av marinaden och låt det tillagas 10 minuter till. 
 8. Sedan är det bara att ta ut köttet från värmen och låt det vila någon minut innan man skär det i bitar. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör! 

 

Baby back ribs från Spanien 

Kungen av grisar. Helt frigående i stenig kuperad miljö bland stenekträd. Grisarna får rejält med motion, ute i fri terräng och de fodras inte av korn eller foderblandningar – de äter gräs, örter och ekollon från steneken. Detta ger även Bellotagrisen dess karakteristiska nötiga smak, saftighet, samt dess mjäll – och mörhet.

De sista 100 dagarna innan slakt lever bellotagrisen uteslutande av ekollon och gräs som de själva bökar upp. Bellota betyder för övrigt ekollon.

 

Hur tillagar man revben? 

Revben i ugn

 1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
 2. Smaksätt köttet med lite salt och peppar. Bryn sedan köttet i en het stekpanna med smör eller matolja i omgångar tills köttet fått färg på alla sidor. 
 3. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form med lite högre kant. 
 4. Tillsätt önskad marinad i formen så att det komplett täcker köttet och ställ in formen i ugnen.
 5. Efter 30 min vänd på revbenen och tillaga i ytterligare 30 min.
 6. Ett tips är att blanda lite honung med vatten. Ta ut revbenen ur värmen och pensla på honungsblandningen på köttet och låt det vila minst 10 min utanför värmen. Sedan är det bara att skiva upp och  servera! 

 

Grilla revben 

Några tips för att lyckas med att grilla revben. 

 1. Ge det tid. Revben behöver tid och omsorg på grillen för att bli sådär saftiga och möra. Gärna upp mot två timmar på grillen. 
 2. Börja med att grilla revbenen på direkt värme tills att de fått en fin yta och sedan låt det tillagas klart på indirekt värme. 
 3. Om revbensspjällen är lite tjockare blir resultatet bäst om de kokas innan man grillar dem, annars blir tillagningstiden på grillen ännu längre och köttet riskerar att bli torrt som slutresultat. Koka dem gärna i en buljong lite tid i förväg alternativt dagen innan servering. 
 4. Förbered en god rub eller glaze som man gnider in runt hela köttet, detta ska även gärna göras lite i förväg innan man lägger köttet på grillen. 
 5. Låt köttet vila cirka 10-15 minuter innan man skivar upp det för servering, annars riskerar köttet att tappa sin saftighet. 

 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare Rekommenderas ej
Medium Rekommenderas ej
Välstekt/ Well done 68°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Kolla in våra fläskprodukter här

Fläskkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på