Köttguide - Ribfingers

Ribfingers

Vad är ribfingers?

Ribfingers är en oerhört mör och smakrik styckdetalj som skärs ut mellan revbenen och därav har den fått namnet fingers. Ribfingers från en Iberico gris är tydligt annorlunda än från en svensk eller dansk gris. När man ser en rå styckdetalj från en Iberico gris ser den nästan ut som nötkött, det är rött till klarrött i jämförelse med vanligt svenskt/danskt grisskött som är vitt till rosa. En ytterligare distinkt skillnad för Iberico kött är fettet, på grund av sin till högre del ekollondiet samt genetik kan Iberiska grisar infiltrera mycket fett i sina muskler, detta resulterar i högre marmorering, saftigare, mer smakrikt och mycket unikt kött. De platta, avlånga bitarna kräver inte många minuter på grillen för att bli klara och avnjutas. 

Iberico gris vs svensk gris

Det finns fyra olika underkategorier inom Iberico rasen. Belotta är den högsta graden premium griskött, följt av Cebo, Recebo och Campo. Det finns särskilda krav för att Iberisk gris kan klassas som Belotta, dessa krav tas i beaktning till spannmål samt utrymme för vilken grisen fötts upp medans svensk gris föds upp i större omfattning under samma villkor. Klicka här för att läsa mer. 

 

Hur tillagar man ribfingers? 

Grilla ribfingers

  1. Börja med att låta köttet rumstemperas. 
  2. Smaksätt sedan köttet med valfri krydda eller marinad, massera in detta i köttet noggrant och ställ undan för att låta det gotta till sig en stund. 
  3. Förbered sedan grillen för direkt värme på 100 grader.
  4. Lägg över köttet i form som klarar hög värme och lägg detta i grillen med locket på. 
  5. Tillaga det i cirka en timme. 
  6. Sedan ska man ta av locket, släng på köttet direkt på grillen och pensla på extra marinad för att köttet ska få en lite fin stekyta i ytterligare några minuter. 
  7. Sedan är det bara att servera och avnjuta dina läckra ribfingers! 

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
Rekommenderas ej
Medium
65°C
Välstekt/Well done
70°C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.