Köttguide - Presa

Presa

Vad är presa?

Presa är en styckdel av gris, närmare bestämt nackpartiet mellan huvud och kotlettrad. Hals på gris finns knappt utan är del av karrén. Presa eller fläskkarre från en Iberico gris är tydligt annorlunda än från en svensk eller dansk gris. När man ser en rå styckdetalj från en Iberico gris ser den nästan ut som nötkött, det är rött till klarrött i jämförelse med vanligt svenskt/danskt grisskött som är vitt till rosa. En ytterligare distinkt skillnad för Iberico kött är fettet, på grund av sin till högre del ekollondiet samt genetik kan Iberiska grisar infiltrera mycket fett i sina muskler, detta resulterar i högre marmorering, saftigare, mer smakrikt och mycket unikt kött. Presa är även i vanliga fall en av grisens smakrikaste detaljer. Här gäller samma sak, men med extra hög kvalitet följer självklart extra fantastisk smak.

Iberico gris vs svensk gris

Det finns fyra olika underkategorier inom Iberico rasen. Belotta är den högsta graden premium griskött, följt av Cebo, Recebo och Campo. Det finns särskilda krav för att Iberisk gris kan klassas som Belotta, dessa krav tas i beaktning till spannmål samt utrymme för vilken grisen fötts upp medans svensk gris föds upp i större omfattning under samma villkor. Klicka här för att läsa mer.   

 

Hur tillagar jag Presa/ fläskkarré? 

Presa/ fläskkarré i ugn 

 1. Börja med att putsa ditt kött, för att få bort oönskat fett.
 2. Därefter masserar du in valfri rub/ krydda i din presa och låter den gotta till sig i några timmar i kylen innan det är dags för tillagning. 
 3. En stund innan tillagningen tar du fram köttet för att den ska bli rumstempererad. 
 4. Lägg din presa i en ungsform och lägg den i ugnen i 120grader, låt köttet ligga i ugnen tills den når en temperatur på ca 10grader ifrån önskad innertemperatur är uppnådd.
 5. Därefter dar du ut den ur ugnen och bryner den på hög värme 1-2 minuter per sida tillsammans med klarifierat smör.
 6. När din presa fått färg tar du den från pannan och låter den vila en stund. Skär därefter köttet tvärs över fibrerna och servera! 

Presa på grillen 

Presa är smakrik detalj och är perfekt för grillen.

 1. Börja med att putsa ditt kött, för att få bort oönskat fett.
 2. Därefter masserar du in valfri rub/ krydda i din presa och låter den gotta till sig i några timmar i kylen innan det är dags för grillning. 
 3. En stund innan tillagningen tar du fram köttet för att den ska bli rumstempererad. 
 4. Låt grillen nå en temperatur på ca 110-120 grader, därefter lägger du din presa på indirekt värme i ca 30 minuter.
 5. När 30 minuter passerat ökar du temperaturen på grillen och lägger köttet direkt på värmen, där låter du köttet grillas tills den når önskad innertemperatur.
 6. När din presa är färdig tar du den av grillen och låter den vila en stund. Skär därefter köttet tvärs över fibrerna och servera! 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ PRESA?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på presa på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt rekommenderas ej
Medium
58°C
Välstekt
62°C

 

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper.

Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.