Köttguide - Pork belly
Pork belly
Vad är pork belly?
Amerikanska benämningar för styckdetaljer har fått större inflytande på senare tid, särskilt pork belly eller sida som vi säger på svenska är en populär styckdetalj att grilla i sin hemtvist USA. Pork belly är den nedre delen av grisens sidan på grisens mage. Det är en fet och benfri bit som är utmärkt för bbq eller långgrillning. Man kan använda denna styckdetalj till många rätter, som bacon, pancetta eller porchetta. Möjligheterna är många för denna styckdetalj.
Vad är pork belly burnt ends?
Pork belly burnt ends innebär att man har skurit sidan i små kuber, sedan marinerar man dem i en god barbeque- och honungs glasering, lägger över på grillen eller stekpannan och får ett perfekt snacks till bjudningen.
Nedan följer ett smarrigt recept just på pork belly burnt ends för kocken som vill testa något nytt.
- Börja med att förbereda grillen, detta kött ska tillagas på indirekt värme, 'low and slow' med en temperatur på cirka 120-130 grader.
- Finputsa köttet från fläsksvålen och skär sedan sidan i ungefärliga lika stora kuber. Glasera dem med din favorit marinad runt om.
- Placera kuberna i kylskåpet och låt de marinera tills att det är dags att slänga dem på grillen.
- När grillen nått önskad temperatur så lägg kuberna separerade på grillgallret, ett tips är att lägga en ugnsfast form under som samlar upp fetter under grillning.
- Släng på lite rökflis på grillen och låt bitarna rökas i ungefär 2-3 timmar.
- Förflytta köttet till en form och tillsätt bbq- sås och gärna lite smör. Placera sedan formen på indirekt värme på grillen.
- Vänd på bitarna löpande i cirka 25-30 minuter under tiden såses reduceras ner.
- Sedan bör de vara klara att ätas, låt de gärna svalna något innan servering!
Pork belly från the Fat Cow

Hur tillagar man pork belly?
Pork belly i ugn
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Rita in ett rutmönster i svålet på sidan med kniv.
- Vänd på köttet och salta och peppra generöst, massera gärna in kryddorna i köttet. En rekommendation är att tillsätta lite rosmarin och timjan, dessa örter passar bra till detta kött.
- Vänd sedan ytterligate på köttet och lägg i en ugnssäker form med svålsidan uppåt.
- Tillaga sidan i mitten av ugnen i cirka 2 timmar, höj sedan temperaturen på ugnen till 200 grader och låt det tillagas ytterligare en timme i ugnen.
- Sedan är det bara att ta ut sidan ur värmen och låta det vila i cirka 10 minuter innan servering. Servera med önskade tillbehör!
Korean pork belly
Sugen på att testa något från det internationella köket? då är nedanföljande recept just för dig.
Ingredienser:
- 400g pork belly
Till marinaden:
- 1/2 tesked mald vitlök
- 1/2 tesked mald ingefära
- 1 matsked röd paprikapasta
- 1 matsked flytande honung
- 1 matsked soja
- 1 matsked sesam olja
- 1 matsked rostade sesamfrön
- Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
- Skiva pork belly i tunna skivor. Tillsätt marinaden med köttet i en skål och låt detta marineras i cirka 20 minuter.
- Sätt på spishällen på medelvärme och lägg över köttet med marinaden i stekpannan, gärna i en 'non stick' stekpanna om man har tillgång till en.
- Stek detta i ungefär 4-5 minuter på vardera sida.
- Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör, ris- eller äggnudlar passar väldigt bra till denna rätt.
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/ Rare | Rekommenderas ej |
Medium | Rekommenderas ej |
Välstekt/ Well done | 75-80°C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
Kolla in våra fläskprodukter här.