Köttguide - Porchetta

Porchetta

Vad är en porchetta?

Porchetta är en riktig klassiker i det italienska köket, även om denna kötträtt är populär i hela landet så har porchetta sitt ursprung i centrala Italien, närmare bestämt Ariccia (i provinsen Rom) som den stad som är närmast förknippad med rätten. Denna kötträtt görs vanligtvis på grisskött, ibland karré men oftast sida/slag på grisen det vill säga samma kött som används till att tillverka bacon. Sedan fylls med olika ingredienser för att sedan rullas ihop till en rulle. En riktig uppstickare på middagsbordet i Sverige. 

Recept på porchetta? 

Det finns många olika recept för innehållet i rullen men traditionellt tillagad porchetta är gjord på gris och innehåller råvarorna vitlök, fänkål, rosmarin och citron som sedan rullas ihop till en rulle. Många recept innehåller även en salsichia dvs färsk korv eller annat köttprotein. 

Porchetta från The Fat Cow

Vi har tagit en fläsksida, svålat av den, fyllt den med en grym kryddblandning och DESSUTOM adderat en härlig ,saftig och fet  bit karré i mitten. Sen har vi rullat ihop härligheten och bundit ihop denna härliga köttbit/porchetta till en fet, saftig härlighet, en PORCHETTA 2.0: Kött fyllt med kött. 

 

 

Porchetta i ugn

  1. Börja med att sätta ugnen på 120°C, därefter förbereder du din porchetta. Ta fram din fläsksida och lägg den på en skärbräda med svålet utåt, låt den bli rumstempererad. Därefter skär du snitt i svålet, ca 0,5cm djupt, så smaken kommer ned till köttet. Vänd på fläsksidan och krydda med valfria örter/ kryddor.
  2. Ta fram din karre och putsa bort oönskat kött, därefter kryddar du den med samma kryddor som fläsksidan. Lägg karren på fläsksidan (med köttsidan utåt), rulla ihop och bind med steksnöre. När rullen är klar ska svålet vara på yttersidan av rullen.
  3. Sätt in din porchetta i ugnen och låt den gotta till sig tills den får en innertemperatur på 80°C, detta tar ca 4-6 timmar beroende på tjockleken på porchettan. När porchettan nått rätt innertemperatur tar du ut den ur ugnen och tar bort det spad som bildats.
  4. Öka ugnens temperatur till 250°C, därefter lägger du in din porchetta igen i ca 10 min. Nu får porchettan ett härligt knaprigt svål. Efter ca 10 min tar du ut din porchetta, låt den svalna en liten stund. Därefter tranchera den och servera!

 

Tillagningsskala

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare Rekommenderas ej
Medium Rekommenderas ej
Välstekt/ Well done 80°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

Fläskkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på