Köttguide - Pärlhöna

Pärlhöna

Pärlhöna eller Pintade som man säger på franska är en färsk, fet och enormt god fågel från Frankrike. Vill man ha en frigående fågel av bästa kvalitet, då väljer man fågel från Frankrike. Pärlhöna är känt för sin fina samt unika smak.

Vad är Pärlhöns? 

Pärlhöns tillhör släktet hönsfåglar, de är cirka en halvmeter höga och väger mellan 700 - 1600 gram. De utmärker sig för sina gråprickiga fjäderdräkter samt fjäderlösa huvudkrona tillskillnad från sin släkting hjälmpärlhöns som har en benutväxt på hjässan som ser ut som en hjälm, därav namnet. Pärlhöns är primärt uppfödd i Afrika men nuförtiden sker större delen av uppfödningen i Västeuropa och det land som dominerar marknaden för pärlhöns är för närvarande Frankrike. 

Hur ser man skilland på tupp och höna från pärlhöns? 

Utöver skillnaden i storlek från vanliga tupp- och hönsfåglar så är pärlhöns en mix av vanlig höna och vildfågel, tack vare detta påminner dess kött lite om viltkött och skiljer sig markant från annat fågelkött, med en mjuk och diskret arom. Köttet är även mycket proteinrikt, fettsnålt och innehåller massa essentiella vitaminer liksom magnesium, kalcium och järn. 

Pärlhöna från Gaby Léon - Frankrike

Pärlhöns från Frankrike är av finaste kvalitét. Frankrike utmärker sig när det kommer till fågelkött, deras pärlhöns är av långsamtväxande arter och uppfödningen sker under minst 94 dagar vilket ger resultatet ett väldigt smakrikt och saftigt kött. De utfodras med helt vegetabilisk föda som består av spannmål, med innehållande vitaminer och mineraler. 

Hur tillagar man Pärlhöna?

Pärlhöna i ugn

  1. Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Smaksätt pärlhöne detaljen med lite krydda, iochmed att köttet är så gott och smakrikt i sig självt kommer man långt med lite salt och peppar. Bryn sedan köttet i smör och olja. Börja med att bryna skinnsidan först, gärna tills skinnet blivit krispigt och gyllene i färgen. Vänd sedan köttet och bryn andra sidan. 
  2. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form, placera i ugnen och låt detta tillagas tills det når cirka 65 grader i innertemperatur. Lägg sedan köttet med skinnsidan upp när den är färdig.
  3. Tranchera (skär) pärlhönan i fem bitar, på snedden. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör! 

Pärlhöna innertemperatur: 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt
- °C - (rekommenderas ej!)
Medium
- °C - (rekommenderas ej!)
Välstekt
65 °C 

 

Kolla in våra fågelprodukter här: Här