Köttguide - Nötrulle

Vad är nötrulle?

Rulle är en nötköttsprodukt som består av den runda muskeln på lårets baksida mellan ytterlår och innanlår. Den kännetecknas av lågt fettinnehåll och högre bindvävsinnehåll än i övriga muskler i bakdelen. Nötrulle görs väldigt god som kallskuren, därför är den exemplarisk för nattbak, den används även i traditionella rätter som tjälaknöl eller saltrulle. Man kan självfallet också använda denna styckdetalj som långkok i gryta eller som sjömansbiff.   

Hur tillagar man nötrulle? 

Nötrullen är något hård på grund av sitt rika innehåll av bindväv, därför ger det godast och saftigast resultat om man tillagar köttet på låg värme under längre tid. Man ska även ha i åtanke att skära tvärs över muskelfibrerna på nötrullen, alltså lite på snedden. 

Hel nötrulle i ugn - nattbakad

I de flesta fall så ska kött gärna rumstemperas innan det tillagas men ska man göra tjälknöl av nötrullen så ska köttet tvärtemot vara fryst när det tillagas i ugnen. 

  1. Börja med att lägga in den hela frysta nötrullen i en kall ugn. 
  2. Därefter vrider man upp temperaturen till cirka 100 grader på ugnen. 
  3. Denna ska långtids tillagas upptill 9-10 timmar, detta kan man göra under natten så den är klar till nästa dag, serveringsdagen. 
  4. Stick in en stektermometer efter att nötrullen har tinat (cirka två timmar efter att man placerat köttet i ugnen). 
  5. Ta ut köttet ur värmen först när innertemperaturen visar på cirka 65 grader. Med denna metod - långtidsstek blir köttet extra mört och saftigt!

 

Nötrulle grilla

Nötrullen är kanske inte den första styckdetaljen som tänker på att slänga på grillen för den kan lätt bli seg vid fel tillagning men självklart går det. Nedan följer några snabba tips för att grilla nötrulle. 

  1. Börja med att lågtemperera den i ugnen tills den nått en innertemperatur på cirka 50 grader. 
  2. Pensla gärna på en god marinad på köttet eller massera in lite salt och peppar, det räcker. 
  3. Sedan är en rekommendation att skärva den lite på snedden, tvärs över muskelfibrerna. 
  4. Därefter kan man grilla klart den tills man uppnått önskad innertemperatur, håll gärna löpande koll på köttet med en stektermometer. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 55°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på