Köttguide - Nötlägg

Nötlägg

Vad är nötlägg?

En lite annorlunda detalj. Nötlägget är mycket smakrikt och passar bättre att koka eller bräsera, märgen är mycket god. Nötlägg kan användas som alternativ till svans eller istället för kalvlägg till en osso buco. Beräkna cirka 250 gram lägg per person.

 Hur tillagar man nötlägg? 

Nötlägg behöver minst tre timmars koktid för att bli mört. Lägg passar bra med kraftiga och mustiga smaker. Koka nötlägg i rött vin, smakrik öl eller i en tomatsås.

Nötlägg i ugn

  1. Börja med att marinera köttet i önskad marinad och låt det gotta till sig, gärna över natten. 
  2. Nästa dag: sätt ugnen på 160 grader eller strax under. 
  3. Bryn sedan köttet i en blandning av olja och smör tills de fått lite fin stekyta.
  4. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och ställ in det i mitten av ugnen och låt det färdigtillagas, detta tar cirka 2-3 timmar. 
  5. När köttet är färdigt är det dags att ta ut det ur värmen och låta det vila i minst 10-15 minuter innan man skär i det för servering. 
  6. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!  

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
55 °C
Medium
58 °C
Välstekt/Well done
70 °C

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.