Köttguide - Njurtapp (Butchers steak)
Njurtapp
Vad är njurtapp?
Det här är en hjärtformad detalj som sitter vid djurets mellangärde. Njurtappens kraftiga köttsmak påminner lite om vilt. Njurtappen har ett halvmört kött - som en biff med mer tuggmotstånd.
Hur styckar man njurtapp?
Njurtappen går att tillagas hel men kan även delas på mitten längs den långa senan i mitten av köttet och tillagas i två delar. Man kan även steka/ grilla den i skivor liksom biff.
Recept grillad njurtapp
- Börja med att låta köttet rumstempereras.
- Skiva köttet i skivor liksom biff, hel eller dela den i två delar längs den stora hinnan (vad man än må föredra)
- Gnid in köttet med önskade kryddor eller marinad, vi använder endast lite salt och peppar.
- Grilla sedan på hög värme på vardera sida och låt sedan köttet färdigtillagas på indirekt värme till önskad innertemperatur, innertemperatur finner man längre ned på sidan (kontrollera med stektermometer).
- Ta av köttet från värmekällan och låt vila i minst 10 minuter innan man skär i köttet.
- Stark rekommendation är att njurtappen skärs tvärs över muskelfibrerna för att köttet ej ska bli segt. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!
Hur tillagas njurtapp?
Steka njurtapp
- Börja med att låta köttet rumstempereras.
- Skiva njurtappen längs den stora hinnan så de bildar två delar.
- Smaksätt med lite salt och peppar.
- Sätt spisen på hög värme och stek de två delarna platta som de är, bryn bägge sidor under cirka 1-2 minuter var.
- Sänk sedan värmen på spisen och tillsätt lite smör.
- Fortsätt steka köttet i smöret tills man uppnår en önskad innertemperatur.
- Låt sedan vila i minst 10 minuter innan man skär i det (tvärs över fibrerna!) för servering.
Njurtapp i ugn
- Ungefär samma princip som vid stekning gäller här. Man börjar med att rumstemperera köttet.
- Förvärm sedan ugnen till 125 grader.
- Dela köttet längs den stora hinnan. Smaksätt köttet med lite salt och peppar.
- Bryn köttet på tills de fått lite gyllene färg, cirka 1-2 minuter på vardera sida.
- Låt det tillagas till önskad innertermperatur (kontrollera med en stektermometer).
- Ta ur det från värmekällan och låt vila i minst 10 minuter.
- Skär det tvärs över muskelfibrerna inför servering!
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/ Rare | 56°C |
Medium | 58°C |
Välstekt/ Well done | 60°C |
OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Vår filosofi
Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.
