Köttguide - Mini shortribs
Mini Shortribs
Vad är mini shortribs?
Shortribs är den amerikanska termen för nedre delen av styckningsdetaljen ribs (revben). I USA och en del andra länder så skär man bröstkorgen tvärs över i två delar (per sida), dvs 4 delar sammanlagt. Den nedre delen kallas som sagt för short ribs. Kamben är övre delen med ibland tillhörande bit ryggrad, t ex efter att man har skurit ut fläskkotletter.
Hur tillagar man mini short ribs?
Benen ska vara kvar under tillagningen, det ger en mustigare smak. Skär inte bort bindväven, den omvandlas till gelatin under längre tids tillagning och gör att köttet blir mjukt och mört.
Då Wagyu har mer fett i sin köttstruktur så tar det något kortare tid att tillaga produkterna i Low & Slow så det gäller att man har kontroll på temperaturen.
Mini short ribs på grillen
- Mini short ribs tillagas bäst på en låg temperatur under en längre tid, för att köttet ska bli saftigt och mört.
- Första steget i tillagningsprocessen är att trimma/putsa köttbiten och ta bort membranet på undersidan, det gör att rubben går in lättare i steken.
- Krydda köttet med valfri rub och klappa in den för att få fäste, därefter låter du den ligga i kylen i några timmar (helst över natten).
- Några timmar innan tillagning tar du fram köttet så den hinner nå rumstemperatur innan grillning.
- Sätt in en termometer i mitten på steken, därefter lägg på köttet på grillen på en temperatur på ca 110–120 grader.
- Det är viktigt att grillen har samma temperatur under hela tillagningstiden, så köttet får en jämn tillagning.
- Låt köttet ligga på grillen tills den når en temperatur på 90–95 grader (tar ca 6-9h), därefter tar du bort den från grillen.
- Låt köttet vila en stund innan du serverar.
Mini short ribs i ugn
- Mini short ribs tillagas bäst på en låg temperatur under en längre tid, för att köttet ska bli saftigt och mört.
- Första steget i tillagningsprocessen är att trimma/putsa köttbiten och ta bort membranet på undersidan, det gör att rubben går in lättare i steken.
- Krydda köttet med valfri rub och klappa in den för att få fäste, därefter låter du den ligga i kylen i några timmar (helst över natten).
- Några timmar innan tillagning tar du fram köttet så den hinner nå rumstemperatur innan grillning.
- Bryn köttet i en het panna med vårt klarifierade smör i några minuter, så köttet får en härlig färg.
- Därefter lägger du steken i en ungsform och lägger i ugnen på en temperatur på 120–125 grader, det är viktigt att du sätter en termometer i mitten av köttbiten för att avläsa när köttet är klart.
- När köttet nått en innertemperatur på ca 90–95 grader tar du ut köttet ur ugnen.
- Därefter låter du köttet vila en stund innan den är redo för servering.
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt | 52-54°C |
Medium |
56-60°C |
Well done | 68-70°C |
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.