Köttguide - Medaljonger

Medaljonger

Vad är medaljonger? 

Vi har skurit ut fina, små wagyu medaljonger av styckdetaljen Balltip. Fina tunna medaljonger som passar utmärkt att steka och grilla. Härligt marmorerade och välsmakande. Påminner om filé men med lite mer textur. 

Vad är wagyu? 

Wagyukött har särskilda regleringar för att få klassas som wagyukött. Dessa kor har mer fettceller i sina muskler vilket ger köttet en mörhet som inte går att förlikna med vanligt nötkött. Wagyukött kommer från naturligt betande djur vilket ger väldigt hög och jämn kvalitet och extremt god smak. 

Hur tillagar man medaljonger? 

Hur lång tillagningstiden ska vara beror på tjockleken på köttet men räkna med cirka 1-2 minuter i stekpannan på vardera sida av köttet för en biff på 2-3 cm tjocklek. 

Steka medaljonger

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras, eftersom värmen då fördelas jämnt i köttet och slutresultatet blir ett mer jämnt tillagat kött.
  2. Putsa sedan medaljongen ren från hinnor och senor (om så behövs). 
  3. Lägg över köttet i en upphettad stekpanna och tillsätt en klick smör. 
  4. Bryn köttet på vardera sida i cirka 1-2 minuter så det får lite fin stekyta. 
  5. Kontrollera innertemperaturen med en stektermometer. 
  6. Om man uppnått önskad innertemperatur så tar man av köttet från värmekällan för att låta det vila i någon minut innan man skär i det för servering. 
  7. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör och njut! 

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 55°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C


OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på