Hoppa till innehållet
Svensk köttbutik med hemleverans Snabb hemleverans i hela Sverige Fraktfritt över 1. 599 sek
Språk
Land/Region
Kundservice 0104947730

Köttguide - Lammstek

Lammstek

Vad är lammstek?

Lammstek är en styckningsdetalj av lamm, som sitter på lammets bakdel. Lammstek säljs med eller utan ben, (vår är utan ben), hel eller i skivor. Lammsteken kan också styckas anatomiskt till mindre delar: innanlår, fransyska, ytterlår och rulle. 

 

 

Hur tillagar man lammstek? 

Man kan steka, ugnsbaka eller grilla lammstek. Att ugnsbaka lamm tar ca 1 timme per kilo i 175°C. 

Lammstek i ugn

  1. Börja med att sätta ugnen på 125 grader. 
  2. Finputsa köttet från eventuella hinnor och senor. 
  3. Massera in valfria kryddor eller örter runtom köttet. 
  4. Bryn sedan köttet runtom i smör eller olja i en het stekpanna tills det får lite fin färg, ös gärna med smör över köttet under tiden det bryns. 
  5. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet, placera sedan formen i mittendelen av ugnen. 
  6. Låt det tillagas i ugnen tills det når önskad innertemperatur, ta sedan ut köttet ur värmen och låt det vila i minst 5-10 minuter innan man skär i det för servering. 

 

 Lammstek innertemperatur 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 56°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.