Köttguide - Lammstek
Lammstek
Vad är lammstek?
Lammstek är en styckningsdetalj av lamm, som sitter på lammets bakdel. Lammstek säljs med eller utan ben, (vår är utan ben), hel eller i skivor. Lammsteken kan också styckas anatomiskt till mindre delar: innanlår, fransyska, ytterlår och rulle.
Hur tillagar man lammstek?
Man kan steka, ugnsbaka eller grilla lammstek. Att ugnsbaka lamm tar ca 1 timme per kilo i 175°C.
Lammstek i ugn
- Börja med att sätta ugnen på 125 grader.
- Finputsa köttet från eventuella hinnor och senor.
- Massera in valfria kryddor eller örter runtom köttet.
- Bryn sedan köttet runtom i smör eller olja i en het stekpanna tills det får lite fin färg, ös gärna med smör över köttet under tiden det bryns.
- Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet, placera sedan formen i mittendelen av ugnen.
- Låt det tillagas i ugnen tills det når önskad innertemperatur, ta sedan ut köttet ur värmen och låt det vila i minst 5-10 minuter innan man skär i det för servering.
Lammstek innertemperatur
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/ Rare | 56°C |
Medium | 60°C |
Välstekt/ Well done | 70°C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.