Köttguide - Lammsadel

Lammsadel

Vad är lammsadel?

(dubbel kotlettrad) är lammets ryggparti, som består av filé och ben. Halverad på längden blir det en kotlettrad. Uppbunden lammsadel och lammkrona (ihopbunden i en ring) är varianter som kan förekomma. Benfri lammsadel är ett annat ord för filén. Lammsadeln är lammets finaste köttdel. Det är mört och smakrikt. 

KRAV och vad som kännetecknas:

Krav har stränga regler för hur slakten skall genomföras och det måste slaktas på ett KRA certifierat slakteri

Syftet med reglerna för slakt av KRAV är att djuren skall hanteras i en miljö som är lugn och avslappnande och att miljön är anpassad till djurens behov och beteende. Djurrens välfärd står i centrum och detta kontrolleras av utomstående kontrollanter. Slakten skall ske så lokalt som möjligt för att minimera frakt och transport och för att minska stressen för djuren.

 

 

Hur tillagar man lammsadel?

Lammsadel i ugn

  1. Börja med att förvärma ugnen till 200 grader. 
  2. Börja med att skära ett rutmönster i kappan på ovansidan av köttet. 
  3. Massera sedan in valfria kryddor i kappan och bryn köttet i smör en varm stekpannan tills de får lite färg. 
  4. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i spetsen av styckdetaljen. 
  5. Placera sedan köttet i den nedre delen av ugnen och låt det tillagas i cirka 45 minuter, beroende på önskad innertemperatur (tillagningsskala står nedan). 
  6. När köttet uppnått önskad innertemperatur så tar man ut köttet ur värmen och låt det gärna vila minst 15 minuter innan man skär i det för servering.

 

Innertemperatur lammsadel

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.