Köttguide - Lammracks

Lammracks

Vad är lammracks?

Lammracks är halva lammsadeln i bit eller skivad, alltså en kotlettrad med långa ben. Lammracks är "enkelkotletter" med revben från rackdelen, det vill säga ryggen mellan sadeln och framdelen (förr kallad lammkarré, lammkarré, lammentrecote), med del av bröstkorgsbenen. Till skillnad från lammkotletter saknar rackdelen innerfilé. Lammracks består sålunda av ytterfilé, kappa (skinn och hudfett).

 

 Hur tillagar man lammracks? 

Lammracks i ugn

  1. Börja med att förvärma ugnen till 140 grader. 
  2. Massera in köttet med olja runtom. Smaksätt med valfria kryddor, salt, peppar även rosmarin och timjan passar bra till detta kött. 
  3. Bryn sedan köttet i en stekpanna på medelhög värme, gärna tills köttet fått lite färg och en fin stekyta. 
  4. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och låt det färdigtillagas i ugnen tills det uppnått önskad innertemperatur. Kontrollera med en stektermometer. 
  5. Låt sedan köttet vila i cirka 10 minuter innan man transcherar köttet för servering. 

 

Grilla lammracks

  1. Börja med att skära in ett rutmönster i fettkappan på köttet. 
  2. Massera in önskad marinad eller kryddor runtom köttet. 
  3. Förbered grillen för att grilla både på indirekt och direkt värme. 
  4. Placera köttet på direkt värme först och grilla några minuter, tills den fått fin färg. 
  5. Grilla sedan färdigt köttet på indirekt värme, kontrollera med en stektermometer för önskad innertemperatur. 
  6. En rekommendation är att pensla med marinaden på köttet i omgångar. Lammet bör vara klart vid cirka 58-60 grader. 
  7. Förflytta då köttet från grillen och låt det vila cirka 5-10 minuter innan man skär i det för servering. 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.