Köttguide - Lammlägg
Lammlägg
Vad är lammlägg?
Lammlägg är lammets nedre bendel. Med lägg avses i allmänhet framläggen. Framläggen säljs ofta tillsammans med bogen. Bakläggen brukar utgöra del av steken.
Hur tillagar man lammlägg?
Lammlägg i ugn
- Börja med att smaksätta lamläggen generöst.
- Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runtom i olivolja eller smör.
- Lägg sedan över köttet i en ugnssäker gryta tillsammans med önskade råvaror och örter.
- Slå lite vin i stekpannan som användes till det stekta köttet och låt det koka upp. Häll sedan över det i grytan så att det täcker köttet och sätt på locket på grytan.
- Sätt sedan in det i ugnen på cirka 175 grader och låt det tillagas i cirka 3 timmar.
- Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/ Rare | 58°C |
Medium | 60°C |
Välstekt/ Well done | 70°C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.