Köttguide - Lammlägg

Lammlägg

Vad är lammlägg?

Lammlägg är lammets nedre bendel. Med lägg avses i allmänhet framläggen. Framläggen säljs ofta tillsammans med bogen. Bakläggen brukar utgöra del av steken.

 

Hur tillagar man lammlägg?

Lammlägg i ugn

  1. Börja med att smaksätta lamläggen generöst. 
  2. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runtom i olivolja eller smör. 
  3. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker gryta tillsammans med önskade råvaror och örter. 
  4. Slå lite vin i stekpannan som användes till det stekta köttet och låt det koka upp. Häll sedan över det i grytan så att det täcker köttet och sätt på locket på grytan. 
  5. Sätt sedan in det i ugnen på cirka 175 grader och låt det tillagas i cirka 3 timmar. 
  6. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.