Köttguide - Lammbog

Lammbog

Vad är lammbog?

Lammbog är övre delen av bröstkorgen, axelpartiet. Bogen säljs ofta tillsammans med framläggen, dvs övre delen av benet. Köttet är marmorerat (fettpartier i köttet) och har hög fetthalt, 17% (jfr filé 3%) vilket ger mycket smakrikt kött.

 

 

Hur tillagar man lammbog?

Lammbog om det tillagas på rätt sätt blir sådär isönderfallande och saftigt. Det ska gärna tillagas på låg värme under längre tid. Denna styckdetalj passar utmärkt om det så är till stekning, i ugnen eller i grytor. 

Lammbog i ugn

 1. Börja med att sätta ugnen på maximal temperatur.
 2. Finputsa lammbogen från eventuellt överflödigt fett. 
 3. Gnid in lammet med olivolja samt smaksätt med salt och peppar runtom samt andra önskade kryddor (rosmarin och vitlök passar bra till detta kött). 
 4. Lägg över köttet i en ugnssäker form. 
 5. Lägg aliminumfolie över formen så att det täcker köttet och sätt in den i ugnen. 
 6. När köttet är i ugnen sänk värmen till 170 grader. Låt detta tillagas i cirka 4 timmar eller tills önskad innertemperatur är uppnådd, kontrollera med en stektermometer. 
 7. När köttet sedan är klart så ta ut det ur värmen och låt det vila cirka 5-10 minuter innan man skär i det för servering. 

 

Steka lammbog

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras, detta ser till att köttet tillagas jämnt vid stekning. 
 2. Smaksätt sedan köttet med valfria kryddor, salta gärna en stund innan tillagning för en mer jämn och tydlig smak. 
 3. Skiva sedan köttet i centimetertjocka skivor. 
 4. Sätt på en spisplatta på hög värme.
 5. Bryna sedan köttet i stekpannan i en blandning av smör och olja tills det uppnår önskad innertemperatur. 
 6. När köttet är klart är det dags att ta bort det från värmen och låta det vila i några minuter innan man skär i det för servering. Vilan är essentiell för att förhindra att köttsaften rinner ut och köttet blir torrt som resultat. 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.