Köttguide - Lammentrecoté

Lammentrecote

Vad är lammentrecote?

Lammentrecôte är samma del som på nöt – men mindre. Den kallas också för lammnacke, eftersom det är där den sitter. Lagom till en portion, benfritt är vanligast. Det är en väldigt cool köttdetalj som passar utmärkt att grilla på en kol eller gasolgrill med eld.

 

Hur tillagar man lammentrecote? 

Lammentrecote i ugn

  1. Börja med att förvärma ugnen till 200 grader. 
  2. Bind upp köttet med bindgarn och smaksätt med lite salt och peppar, massera gärna in detta runtom köttet. 
  3. Bryn sedan köttet i smör och lägg över i en smord ugnssäker form. 
  4. Placera formen i mitten av ugnen och låt det tillagas i cirka 20 minuter. Kontrollera med en stektemometer och ta ut köttet när det uppnått önskad innertemperatur. 
  5. Låt sedan köttet vila i minst 15 minuter innan man skär i det för servering. 

 

Grilla lammentrecote

  1. Börja med att marinera köttet i önskad marinad, lägg gärna köttet och marinaden i en plastpåse och låt detta marineras i kylen i cirka två timmar. 
  2. Ta ut köttet minst en timme innan tillagning för att köttet ska hinna bli rumstempererat innan tillagning, detta ser till att köttet blir jämnare tillagat. 
  3. Grilla köttet tills det uppnår önskad innertemperatur, kontrollera med en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. 
  4. Ta sedan bort köttet från värmekällan när man uppnått önskad innertemperatur och låt det vila i minst 5-10 minuter innan man skär i det för servering. 
  5. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!

 

 
Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.