Köttguide - Kycklingvingar

Kycklingvingar 

Den perfekta plockmaten! Passar på grillbuffén såväl som när du vill sjunka ner i soffan och knapra på något gott till favoritfilmen. Filéerna brukar  stekas, grillas eller friteras. Kycklingfileér passar med heta kryddor så som chili, cayennepeppar paprikapulver och senapspulver. Är du sugen på ett typiskt amerikanskt "barsnacks" är marinerade, friterade filéer med Blue Cheese-dipp ett gott val. Även en schysst BBQ sås med söta toner fungerar. 

Hur friterar man kycklingvingar?

Att göra friterad kyckling från grunden är inte så svårt, med lite tålamod och översikt under tillagningsprocessen på temperatur på oljan och innertemperatur på kycklingen så kommer man lyckas. 

Kycklingvingar recept

 • Råa kycklingvingar
 • 3 vitlöksklyftor
 • Salt
 • Peppar
 • 0.5 dl olivolja
 • 1 dl vetemjöl
 • 4 äggvitor 
 • 2-3 dl panko eller ströbröd
 • Olja (till fritering)

 

 1. Börja med att låta kycklingen rumstempereras, detta ger en mer jämn tillagning samt förkortar tillagningstiden. 
 2. Dela sedan vingarna i två delar. 
 3. Lägg över vingarna i en bunke och marinera dem i olja, tillsätt salt peppera och krossad vitlök. Låt detta gotta till sig i cirka 30 minuter. 
 4. Under tiden detta marinerar kan man hetta upp oljan till cirka 170 grader i en kastrull på spishällen, överfyll inte kastrullen då det finns risk att det kokar över. 
 5. Häll sedan upp i varsin bunke/skål vetemjölet, äggvitor och ströbrödet. 
 6. Lägg i kycklingen först i vetemjölet och vänd runt sedan i lättvispad äggvita och slutligen ströbrödet. Upprepa denna process om man önskar mer frityr yta på kycklingen. 
 7. Lägg sedan kycklingen i den upphettade oljan, man kan gärna tillsätta salt i oljan för mer smak. Kontrollera temperaturen, om kycklingvingarna uppnått 82 grader i innertemperatur så är de klara. 
 8. Sedan lägger man över den färdigfriterade kycklingen på papper så att det suger åt sig överskottet olja, servera medans varmt! 

Om man är sugen på såkallade hot wings så kan man tillsätta lite chili- krydda i marinaden eller så toppar man med hot sauce vid servering! 

Hur tillagar man kycklingvingar?

Dessa filéer med panering är redan färdig friterade och klara att tillagas i ugn eller fritös. Generös coating och varsamt kryddade. Redan tillagade för bästa smak och saftighet. 

 1. Ska man fritera dem så börja med att hälla upp olja i en kastrull till hälften (så att det inte överkokar). 
 2. Oljan ska gärna uppnå en temperatur på cirka 170 grader (kontrollera med en termometer).
 3. Sedan lägger man i kycklingen tills det uppnår en innertemperatur på 82 grader, då kan man räkna med att de är klara, återigen kontrollera innertemperaturen med en termometer.
 4. När kycklingen är färdigfriterad så lägg över på lite hushållspapper och låt pappret suga åt sig överskottet olja. 
 5. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör eller dippsås!