Köttguide - Kyckling bröstfilé (Kycklingfilé)

Kyckling bröstfilé (Kycklingfilé)

Kyckling och kycklingfilé är väldigt populärt att grilla, steka och koka. Man kan steka kycklingen i ugnen eller i stekpannan. Vi gillar att bryna den lite i stekpannan med vårt klarifierade smör, som du också kan hitta på hemsidan, för att senare slutföra den i ugnen.

Många gillar även att grilla den. Som vi sa, det är upp till var och en hur man vill tillaga sin kyckling – resultatet blir riktigt bra om man gör det på rätt sätt.

En saftig kyckling är verkligen att föredra framför en torr och alldeles för överkokt, stekt eller grillad sådan. Genom att hålla koll på innertemperaturen så kan du enkelt lära dig att tillaga den perfekta kycklingen! Viktigt för dig som ska tillaga kyckling och kycklingfiléer och annat kött från fågel är att förhålla sig till.

Livsmedelverkets rekommendationer när det kommer till vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska tillaga antingen genom att steka, grilla eller koka det. Rekommendationerna gäller så klart även om du tillagar det på annat sätt också. En av rekommendationerna är att vara extremt noggrann med att diska av alla knivar, skärbrädor och andra redskap efter att du hanterat kycklingen. Då minimerar du risken att bli sjuk av tex salmonella.

Om du ska grilla så tänk på att inte lägga på för kallt kött direkt på varmaste delen av grillen. Då fastnar det lätt samt att du kan bränna din Kycklingfilé vilket inte är bra så klart. Ta ut köttet i god tid innan du ska grilla det för bäst effekt, kycklingköttet får gärna tinas under så lång tid som möjligt, bästa praxis är att låta det tina i kylen för att senare låta det ligga en stund i rumstemperatur. Detta för att det inte ska vara så stora temperaturskillnader mellan ytterdelarna och innerst på köttet.

 

Hur tillagar man bröstfile? 

Kyckling bröstfile i ugn 

Börja med att putsa din kycklingfile och ta bort allt oönskat fett, därefter marinerar du din bröstfile med valfri krydda/glaze. Låt den sedan gotta till sig i kylskåpet en stund. När bröstfilen är färdigmarinerad lägger du den i en ugnsform och sätter i ugnen på 220 grader. Kycklingen ska ligga i ugnen i ca 20–30 minuter, tills innertemperaturen nått 72 grader. Det är viktigt att kontrollera att kycklingen är färdigtillagad innan den tas ur ugnen, använd därför en termometer eller skär i köttet för att kontrollera. När bröstfilen är färdig tas den ur ugnen, därefter får den vila en liten stund innan den är redo att serveras. 

 

Steka bröstfile 

Börja med att putsa din kycklingfile och ta bort allt oönskat fett, därefter marinerar du din bröstfile med valfri krydda/glaze. Låt den sedan gotta till sig i kylskåpet en stund. När bröstfilen är färdigmarinerad lägger du den i en varm panna med lite olja om därefter steker du det i ca 2-3min på varje sida. Sedan sänker du temperaturen och låter kycklingen steka ytterligare 5 min per sida. Bröstfilen är klar när den nått en innertemperatur på ca 68-70grader. Det är viktigt att kontrollera att kycklingen är färdigtillagad innan den tas från stekpannan, använd därför en termometer eller skär i köttet för att kontrollera. När bröstfilen är färdig tas den från stekpannan, därefter låter du den vila en stund innan den är redo att serveras. 

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ bröstfile? 

Vi erbjuder flertalet olika recept på bröstfile på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide

 

Kyckling temperatur

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt
- °C - (rekommenderas ej!)
Medium
- °C - (rekommenderas ej!)
Välstekt
72 °C 

 

Kolla in våra fågel produkter här. 

 

Kolla in våra fågel produkter här.