Köttguide - Klarifierat smör

Klarifierat smör

Vad är klarifierat smör? 

Klarifierat smör har skirats så genom kokning så att slutresultatet är 100% smörolja, det vill säga fritt från sockerarter, proteiner och vatten. 

Hur gör man klarifierat smör? 

Man tillverkar klarifierat smör genom att smälta osaltat smör i en kastrull på medelvärme, detta separerar protein-, mjölksocker- och vattenmolekyler från smöret så att man som resultat från 100% smörolja kvar. 

Hur länge håller klarifierat smör?

Produkten håller i rumstemperatur i cirka 3 månader. 

Vad kan man använda klarifierat smör till? 

Klarifierat smör använder du när du vill steka/grilla i panna på hög värme för en schysst grillyta. Utan att det stänker. Det sätter dessutom en underbar smak. Smöret tål högre temperaturer utan att brännas som vanligt smör. Man kan även tillsätta lite färska örter i smöret, perfekt för tillagning av entrecote eller oxfilé där man gärna ska ösa med smör under tillagningsprocessen. Så fett och gott!

NÄRINGSVÄRDE (PER 100 GRAM):

  • Energi: 3700 kJ - 900 kcal
  • Fett 100 g varav- mättat fett 70 g
  • Enkelomättat fett 0 g- fleromättat fett 0 g
  • Kolhydrater 0.5 g varav- sockerarter 0.5 g
  • Stärkelse 0 g
  • Protein 0.5 g
  • Salt

 

Entrecote med klarifierat smör

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan. 
  2. Krydda köttet med valfri krydda och låt det gotta till sig lite. 
  3. Vid stekning sätt på spisen på hög värme, tillsätt klarifierat smör och sedan köttet. Man kan även tillsätta lite färska örter som timjan i smöret för extra god smak. 
  4. Stek köttet i cirka 2-3 minuter på ena sidan, ös med smöret över köttet med jämna mellanrum. 
  5. Vänd på köttet och upprepa samma process. 
  6. När köttet uppnått önskad innertemperatur (kontrollera med stektemometer), ta bort de från värmekällan. 
  7. Låt nu köttet vila i några minuter innan man skär i det. 

 

 Tillagningsskala på köttet Innertemperatur
Blodigt/Rare
50 °C
Medium
55 °C
Välstekt/Well done
68-70 °C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.