Köttguide - Kaviar

Kaviar 

De två bästa Michelinkrogarna i Världen erbjuder dessa varor och nu även vi på TheFatCow. Vi är stolta att kunna informera om vårt samarbete med GASTRO Unika. GASTROunika Caviar levererar ett av de absolut finaste och mest sällsynta kaviarutbuden till ett brett urval av topprestauranger i Skandinavien och andra delar av världen.

Vad är kaviar? 

Det finns smörgåskaviar och så finns det kaspisk kaviar som har speciell reglering för att få kallas för äkta kaspisk kaviar. Kaspisk kaviar är fiskrom (fiskrom är ägg från havande störar) från olika arter av fisken stör. GASTROunika Selected Caviar produceras vid två vackra hållbara farmer i Europa – där störarna lever i en stor bergsjö i bergen (Caviar Elegance) och i skogssjöar med naturligt källvatten i en skog (Royal Belgian Caviar).  GASTROunikas kaviar är speciellt utvald för hand och varje typ av kaviar kan spåras tillbaka till den specifika fisken som den kommer från – allt i samarbete med CITES (Convention of International Trade in Endangered Species).

Hur äter man kaviar? 

Kaviar kan användas till många olika rätter för att höja rätten till en ny nivå av lyx och smak. Det kan toppas på räksmörgåsen, användas i såser för att ge såsen mer sälta och tuggmotstånd eller garneras på ett schysst kött för presentationsändamål samt förhöjd smak. 

Hur länge håller öppnad kaviar? 

En öppnad burk kaviar brukar generellt hålla 3-4 dagar i kylskåpet. Man brukar normalt sett känna en sur doft om kaviaren skulle vara oätbar. 

 

 

 

 

Kaviar, Gold, 30g

 

 

 

Kaviar GOLD i 30gr burk

TYP: Korsning mellan Osietra och Baerii-stör
LATINSKT NAMN: Hybrid mellan Acipenser Gueldenstaedtii & Acipenser Baerii
PRODUKTIONSMETOD: Malossol (lättsaltad) traditionellt beredd kaviar
KORNDIAMETER: 3,0 mm till 3,4 mm
STÖR ÅLDER: Mellan 7 och 8 år
ÄGGENS FÄRG: Olivgrön till djup mörkgrön.
SMAK: Lätt salt, rik krämig smak med en subtil ton av nötter och en mycket trevlig eftersmak.
TILLGÄNGLIGT: 30 gr
URSPRUNG: Belgien

 

Wagyu och kaviar - en kombination utan dess like!

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras, inte för länge dock då smältpunkten på wagyuköttet är högre än vanligt nötkött. 
  2. Skär sedan köttet om biffar på cirka 200g. 
  3. Sätt sedan en stekpanna på hög värme och lägg på köttet när stekpannan är varm. 
  4. Tillsätt lite salt och andra valfria kryddor. 
  5. Stek köttet i cirka 2,5 minut per sida, man kan även kontrollera innertemperaturen med en stektermometer. Vänd inte köttet löpande utan låt det ligga kvar så det får en härlig yta. 
  6. Sedan tar man av köttet från stekpannan och låter det vila i några minuter, vilan är essentiell för att köttsaften inte ska rinna ut. 
  7. Sedan toppar man med GASTROunika kaviaren på varje köttbit och sedan är det bara att avnjuta denna delikatess! 

 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt/Well done
70 °C

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.