Köttguide - Kamben

Kamben / Revbensspjäll / Spareribs

Vad är kamben?

Är en styckdel på gris, dvs bröstkorgen. Tjocka revbensspjäll är de främre revbenen och tunna spjäll är de bakre. Den allra bakersta delen benämns kammben. Tjocka spjäll säljs med ben eller urbenad, med eller utan svål. Sidfläsk, bogfläsk är urbenad tjockt spjäll med svål skuret i skivor. Spjäll är kaloririkt kött. Förutom en tjock fettkant är köttet marmorerat (fettsträngar i köttet). Detta gäller främst tjocka spjäll, med en fettandel av cirka 15%.

 

Hur tillagar jag kamben?

Förkoka kamben

  1. Börja med att putsa dina kamben och ta bort oönskat fett.
  2. Därefter tar du en stor kastrull och lägger i köttet, fyll hela kastrullen med vatten så att det täcker dina kamben
  3. Koka upp vattnet, ta bort det skum som kommer till ytan och låt koka tills allt skum är borta.
  4. Därefter lägger du i önskade kryddor, sänker till en låg temperatur och låt det koka i ca 1,5 timme.
  5. Kambenen är klara när de får en temperatur på ca 70°C.

 

Förkokta kamben i ugn

  1. Marinera dina kokta kamben med valfri krydda/glaze och låt det gotta till sig en stund.
  2. Sätt på ugnen på 175°C och lägg in dina kamben i mitten.
  3. Därefter låter du de tillagas i ca 1,5 timme.
  4. Vänd kambenen vid halva tillagningstiden, så det får en jämn yta och tillagning.
  5. Därefter låter du kambenen vila en stund. Dela kambenen och sen är de redo att serveras!

 

Förkokta kamben på grill

  1. Marinera dina kokta kamben med valfri krydda/glaze och låt det gotta till sig en stund.
  2. Lägg kambenen på direktvärme på grillen och låt dessa grillas i ca 5 min på varje sida.
  3. Därefter låter du kambenen vila en stund. Dela kambenen och sen är de redo att serveras!

 

 

SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA KAMBEN / REVBENSPJÄLL:

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt - °C(rekommenderas ej)
Medium 65°C
Rare 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

 

Fläskkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på