Köttguide - Kalventrecôté
Kalventrecote (Ribeye)
Vad är kalventrecote?
Entrecote av kalv är ungefär samma som att grilla en Entrecote av Nöt. Dock är köttet, såklart, av yngre djur vilket gör strukturen och färgen på köttet lite annorlunda. Definitionen på kalvkött är kött från djur som har en ålder på mellan 10-24 månader. Vissa uppfödare använder sig av en mellankategori som de kallar "ungdjur". Ungdjur används ibland på kött som är typ mellan 18-24 månader. Efter 24 månader blir det ett fullvuxet djur, en ko.
Kännetecknet/karakteristiska för kalvkött är att köttet är lite ljusare, det är mindre fett, lite magrare samt att det är normalt mer mört och mjält. Smakbilden kan också uppfattas som lite mer mångfacetterad. Smakbilden kommer huvudsakligen från att djuren är yngre när de slaktas.
Hur tillagar man kalventrecote?
Kalventrecote i ugn
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Smaksätt köttet med lite salt och peppar och massera gärna in detta i köttet runt om.
- Tillsätt lite olja i en het stekpanna och lägg i köttet. Bryn köttet runt om i stekpannan och tillsätt gärna lite smör, vitlök och timjan (eller andra önskade örter/kryddor).
- Ös köttet under stektiden, några minuter tills det fått en fin stekyta.
- Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och häll över stekskyn.
- Sätt in formen i ugnen och låt det tillagas tills man uppnått önskad innertemperatur.
- Ta sedan ut köttet ur ugnen och låt det vila minst 10-15 minuter innan man skär i det för servering.
- Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!
Grilla kalventrecote
- Börja med att förbereda grillen, gärna tills elden slocknat och kolet blivit vitt/grått med endast glöden kvar.
- Marinera alternativt salta och peppra köttet. Om man ska marinera köttet lägg det gärna i en plastpåse med marinaden och låt detta gotta till sig i kylen cirka en timme.
- Släng sedan på köttet på grillen och tillaga det cirka 5 minuter på vardera sida eller tills man uppnått önskad innertemperatur.
- Ta sedan av köttet från grillen och låt det vila minst 10 minuter innan man skär i det för servering.
- Tänk på att skära köttet mot muskelfibrerna, för att undvika att köttet blir segt.
- Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!
Kalventrecote temperatur
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/Rare | 53 °C |
Medium | 58 °C |
Välstekt/Well done | 68 °C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.