Köttguide - Innerlår

Detaljer om styckdetaljen

Innerlåret (fr. Gite noix) är den stora muskeln som sitter på insidan av baklåret. Köttet är magert och senfritt. Den används till biff eller skivad till biff och liknande. Muskelfibrerna löper parallellt i muskeln vilket gör det möjligt att skära tunna skivor utan att de faller isär. Klipp alltid över muskeltrådarna, annars blir köttet svårt att tugga.

NÖT, STYCKNINGSSCHEMA

 

 

Köttkvalitet: Medellång mörhetsgrad (Kött från en ko som fött en kalv (ko kviga) och slaktats vid 4-5 års ålder anses bäst. Kött finns hos köttspecialister och på finrestauranger.

Relativ fetthalt = mycket låg/mager, ca 2%, varav mättat fett 1% 

Smak, marmorering: Milt välsmakande. Obetydlig marmorerad. Lätt marmorering kan förekomma i kött från kor.

Nöt-innanlår kan vara lövstek, elefantöra, Om värdshusstek, slottsstek, surstek, porterstek, sjömansstek, bryggarbiff, Rydbergspanna

 

Kolla in våra innerlår här.

TILLAGNINGSTIPS

Köttet är smakrikt med långa muskelfibrer. Den är lämplig att steka eller grilla hel, gärna marinerad först, på samma sätt som flapsteak. Den kan också tillagas under längre tid på lägre värme, i gryta eller ugn, för att bli mjukare.

Vid bräsering i gryta kan man först rulla ihop den och fylla med exempelvis hackade örter och lök. När man skär upp outside skirt är det bör man skära tvärs över muskelfibrerna. Om man skär längs med fibrerna istället så blir det betydligt mer tuggmotstånd. 

I Mexiko används finstrimlat mellangärde till fajitas. Det är även utmärkt i en asiatisk wok eller i en bolognese till pastan.

 

SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA INNERLÅR:

Blodigt/rare 56 °C

Medium 58 °C

Välstekt/well done 60 °C

 

Kolla in våra innerlår produkter här.

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.