Köttguide - Hjort


Hjort

Hjortkött är känt för att vara ett magert och smältande mört kött. Hjortkött kommer från antingen kronhjort eller dovhjort. Dovhjorten är av svenskt ursprung och  är vanligtvis mindre i storleken än kronhjorten. En ytterligare distinkt skillnad på de två är deras horn, kronhjortens horn är stora och spretiga medans dovhjorten får såkallade skovelhorn när de är färdigutvecklade.

 Hur smakar hjortkött?

Hjortkött är magert kött men fortfarande väldigt mört, beroende på hur djuret är uppväxt, vilt eller tamt, skiljer sig smaken av vilt. Tamhjort har oftare en mildare smak än en vilt uppfödd hjort. 

Hur länge håller hjortkött i frysen?

Tack vare att köttet är så magert går det att förvara i frysen i flera år utan att bli dåligt. 

Vad äter hjortar? 

Hjortar är blandbetare, deras föda består mestadels av gräs men har även noterats äta bär och andra vedartade växter och örter. Dovhjorten lever vanligtvis inom vilthägn och där betar dem både gräs men det sker även någon viss utfodring. 

 

 

Styckningsschema, hjort

 

Hur tillagar man hjortkött? 

Man vill gärna tillaga hjortkött på lägre värme under längre tid, resultatet blir ett saftigare och godare kött men detta innebär också en längre tillagningstid. 

Gryta på hjortlägg

  1. Börja med att putsa din bit hjortlägg och ta bort oönskat fett.
  2. Därefter förbered de kryddor/ grönsaker du önskar i grytan.
  3. Börja med att fräsa grönsaker tillsammans med kryddor och en klick smör i någon minut, när de fått lite färg lägger du i hjortlägg och låter de ligga i någon minut (tills de fått lite färg).
  4. När ditt hjortlägg fått färg lägger du i valfri fond, en rejäl mängd vatten och en del av valfri rött vin.
  5. Sänk temperaturen och låt grytan sjuda i ca 2h (ju längre grytan puttrar, desto bättre).
  6. Efter grytan sjudit klart är den redo att servera med valfritt tillbehör.

 

Hjortkött i ugn 

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning.
  2. Fintputsa köttet från eventuella hinnor eller senor. 
  3. Ställ in ugnen på under- och övervärme med en temperatur på 125 grader. 
  4. Smaksätt köttet med valfria kryddor, man kommer långt med lite salt och peppar. 
  5. Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ in det i nedre delen av ugnen. 
  6. Låt det tillagas i cirka 1-2 timmar, kontrollera med en stektermometer, om man uppnått önskad innertemperatur är det dags att ta ut köttet. 
  7. Låt det gärna vila någon minut innan man skär i det för servering. 
  8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör! 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
55°C
Medium
62°C
Välstekt/Well done
68°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.