Köttguide - Hamburgare

Hamburgare, nöt eller Iberico Bellota

Det är viktigt att du vet vilken köttråvara du har i burgarna och vilken innertemperatur som gäller för just det köttet du ska ha. Hamburgare som är gjord av färs där det finns gris i ex blandfärs. Där rekommenderar Svenska Livsmedelsverket att alla typer av köttfärsrätter skall vara well done/välstekt.

 

 

Hur tillagar man burgare?

Innertemperaturen varierar givetvis beroende på om det är hamburgare av fläskfärs, blandfärs, nötfärs eller exempelvis kycklingfärs. Är det kycklingfärs så skall köttet alltid vara helt genomstekt, dvs inget rött får förekomma. Tänk på att köttets innertemperatur stiger en aning även när du tagit av köttet från grillen eller ugnen. 

Hur gör man smash burgare? 

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
  2. Rulla sedan ungefärligt lika stora bollar av färsen, helst inte större än 120-125 gram per boll. Köttet breder ut sig och tar större plats på brödet när den blivit smashad/pressad. 
  3. Lägg sedan bollen på en het stekpanna eller grill med slät yta och ta en hamburgarpress/smash järn och pressa köttet så hårt det går. 
  4. Låt det tillagas cirka 2 minuter på ena sidan tills det fått en krispig och gyllenbrun stekyta för att sedan flippa köttet och stek ytterliggare två minuter på andra sidan. 
  5. Smashburgare ska alltid vara genomstekta oberoende om det är nöt, fläsk eller kycklingfärs så dubbelkolla mitten av köttet, är det fortfarande lite rosa så är det inte färdigtillagat. 
  6. Sedan är det bara att lägga köttet på ett hamburgar bröd och toppa med önskade tillbehör och njut! 

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 58°C - gäller bara ren nötfärsburgare
Medium 60-62°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

Kolla in våra Hamburgare produkter här.