Köttguide - Fläsksida

Fläsksida

Vad är fläsksida? 

Fläsksida är ett svenskt begrepp som avser en styckning av fläskkött som kommer från sidan av grisen. På engelska är det allmänt känt som pork belly. Det är en fet och smakrik köttbit som ofta används i matlagning och är populär i många olika kök runt om i världen. Fläskmage kan tillagas på olika sätt, t.ex. bräserad, rostad, grillad eller torkad. 

Vad kan man göra med fläsksida med svål? 

Det finns många möjligheter för vad man kan göra med denna styckdetalj. För att nämna några så kan man göra bacon av fläsksida genom att skära det i tunna skivor, röka samt salta fläsket. Man kan även göra Pancetta eller den traditionella italienska rätten porchetta, genom att krydda fläsket med specifika kryddor för att sedan fylla det med en variation av råvaror och slutligen rulla ihop det till en rulle. 

Recept på långbakad fläsksida? 

 • Sidfläsk, cirka 700-750g
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 matsked honung (flytande)
 • 1 tesked rosmarin
 • Färsk timjan

 

 1. Börja med att förvärma ugnen till 125 grader. 
 2. Lägg fläsket med svålen nedåt och tillsätt generöst med kryddor och massera in detta i köttet. 
 3. Vänd sedan på köttet och skär in ett rutmönster i svålen. 
 4. Placera sedan köttet i en ugnssäker form och massera in svålet med timjan och rosmarin, tillsätt sedan lite honung över svålet. 
 5. Placera sedan formen i mitten av ugnen vid 125 grader i cirka 4 timmar. Det är inte nödvändigt att vända på köttet, använd dock gärna en stektermometer löpande, innertemperaturen vid tillagningstidens slut ska gärna ligga på 68-70 grader.
 6. Sedan är det bara att ta ut köttet ur värmen och låta det vila i cirka 10 minuter innan servering. 

 

 Fläsksida från The Fat Cow 

Rå fläsksida från The Fat Cow, finputsad från brosk och ben. Inte rimmad och styckad från danska kor. 

Hur tillagar man fläsksida? 

Fläsksida i ugn 

 1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader. 
 2. Skär sedan in ett rutmönster i fettkappan, gnid generöst in fläsksidan med salt och andra önskade kryddor.
 3. Lägg över fläsksidan i en ugnssäker form med fettkappan uppåt. 
 4. Låt detta tillagas i cirka 1 1/2 timme alternativt tills det nått en innertemperatur på cirka 70 grader, då kan det räknas som klart.
 5. Ta sedan ut fläsket ur värmen, för att sedan bryna det i en het- torr stekpanna, placera fettkappan nedåt i pannan. Stek det i cirka 1 - 2 minuter så fettkappan blir lite knaprig. 
 6. Sedan är det bara att ta bort fläsksidan från värmen och låta det vila, gärna minst 10 minuter innan man skär i det för servering. 

Fläsksida på grill 

 1. Börja med att skära ett rutmönster i fettkappan på fläsket. 
 2. Smaksätt fläsket generöst med olika kryddor, man kommer långt med endast salt och peppar men ett tips är att tillsätta lite senapspulver, paprika- samt vitlökskrydda, massera in kryddblandningen överallt förutom på fettkappan. 
 3. Förbered grillen för att grilla fläsksidan på indirekt värme, cirka 250 grader bör grillen vara inställd på. 
 4. Lägg på fläsket på indirekt värme och låt det vara i cirka 30 minuter. 
 5. Låt temperaturen sjunka till cirka 180 grader och fortsätt grilla fläsket i ytterligare 30 minuter, alternativt stick in en stektermometer i fläsket och om temperaturen nått 68-70 grader kan det räknas som klart. 
 6. Ta bort sidfläsket från värmen och låt det vila i minst 10 minuter innan man skär upp det för servering. Detta är för att förhindra att köttsaften rinner ut och köttet blir torrt som resultat. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare Rekommenderas ej 
Medium Rekommenderas ej
Välstekt/ Well done 70°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Fläskkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på