Köttguide - Fläskesteg

Fläskesteg

Vad är fläskesteg? 

Fläsksteg, fläskotlett eller flaeskesteg på danska, ja kärt barn har många namn. Denna styckdetalj är lätt att förbise men med rätt recept och tillagning kan den bli en lite lyxigare och ett mer spännande tillägg till middagsbordet. Fläskkotlett hittar man på ryggraden på grisen, det är närmre bestämt ryggkotan med tillhörande kött. 

Hur får man fläskkotletter möra? 

Fläskkotletter blir snabbt torra om man steker dem så nedan följer några tips för att de ska bli sådär mört och gott så att de smälter i munnen. 

  • Man kan börja med att slå jämnt över ytan på köttet med en köttklubba, detta görs att den sega muskeln bryts upp.
  • Man kan även marinera köttet i marinad baserad på syra som till exempel citronsyra, vinäger eller vin, syra gör att köttet blir ännu mörare.  
  • Ska man steka fläskkotletter så är ytterligare ett tips för att undvika att köttet bli torrt att börja bryna dem cirka 30 sekunder på vardera sida för att sedan bräsera köttet i lite buljongblandning, ungefär 30-40 minuter. 

 

Hur länge ska fläskkotletter stekas? 

Stektiden beror på tjocklecken på kotletterna men räkna med cirka 10-15 minuter om de endast ska tillagas i stekpanna. Vill man åstadkomma ett lite mörare resultat så är en rekommendation att låta det bräseras upptill 30-40 minuter i en buljongblandning. 

Fläskesteg från The Fat Cow 

Äkta dansk fläskstek med svålet kvar från The Fat Cow. 

Tillaga fläskkotlett

Hur tillagar man fläskkotlett i ugn

  1. Sätt ugnen på cirka 100 grader. 
  2. Bryn fläskotletten i en stekpanna, endast 30 sekunder på vardera sida så att den får lite färg. 
  3. Lägg över köttet i en ugnssäker form, man kan även lägga det i en stekpåse med önskade kryddor och örter för att det lättare ska absorbera smakerna - förslut påsen. 
  4. Placera formen / stekpåsen i ugnen, tillagningstiden är på cirka två timmar eller tills köttet nått en innertemperatur på cirka 63-65 grader. 
  5. Ta ut formen/påsen och låt köttet vila i minst 10 minuter innan servering. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare Rekommenderas ej 
Medium Rekommenderas ej
Välstekt/ Well done 65°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Kolla in våra fläskprodukter här.