Köttguide - Fjäderbladsbog (Oysterblade)

INFORMATION OM STYCKDETALJEN

Fjäderbladsbog är en avlång och smal detalj på djurets skulderblad. På engelska heter detaljen top blade och kallas ibland även luffarbiff eller luffarstek på svenska.

NÖT, STYCKNINGSSCHEMA

 

Köttet är smakrikt, i Sverige används detaljen oftast till färs, men i många andra länder är den lika eftertraktad som filé. Fjäderbladsbogens kött är fetare, har en kraftigare struktur och en rikare smak. Den kan tillagas hel eller delad. Det finns en sena i mitten som går längs med hela detaljen som man kan skära bort om man vill.

Fjäderbladsbog kan bräseras hel, eller så kan man dela biten längs med senan. Då får man två avlånga bitar, 3-4 centimeter tjocka som kan grillas eller pannstekas och serveras med en god sås eller ett kryddsmör.

Kolla in våra fjäderbladsbog produkter här.

SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA Luffarbiff:

Blodigt - 53 °C

Medium - 58 °C

Välstekt - 70 °C

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika. 

snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

SUMMERING

Använd termometer, tillaga köttet när det är rumstempererat, låt köttet vila.

Kolla in våra fjäderbladsbog produkter här.