Köttguide - Entrecote
Entrecote
Vad är entrecote?
Ribeye på svenska är Entrecotens kärna dvs den bästa biten på entrecoten. Det är en ädel köttdetalj som inte skall liknas med Entrecote då Ribeye kommer från en del (den större ändan) av Entrecoten.
En Entrecote ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten, då är köttdetaljen av bra kvalitet. Fettet ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad (MBS) desto godare! Vårt kött har alltid en bra och hög marmoreringsgrad.
Vad är biff?
Per definition är biff en skiva från biffraden, inte att förväxlas med till exempel lövbiff som är styckad från innanlåret på nötdjuret. Biff säljs normalt sett i skivor eller bitar, finputsade från ben och fettkappa. Idag har dock benämningen 'biff' blivit mer breddad, kanske på grund av engelskans användning av 'beef' som omfattar allt nötkött. Det har även blivit vanligare med att behålla benet samt fettkappan vid försäljning av biffar, eftersom fettkappan och ben bidrar till mer smakrikt och saftigt kött efter tillagning.
HUR TILLAGAR MAN ENTRECOTE?
Att steka entrecote kan vara svårt eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff som är ca 2-3cm tjock. Entrecoten ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till köttet. Givetvis kan du även smaksätta smöret med vitlök och färska kryddor, timjan eller rosmarin kanske.
Steka entrecote
- Börja med att låta köttet rumstempereras, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan.
- Krydda köttet med valfri krydda och låt det gotta till sig lite.
- Vid stekning sätt på spisen på hög värme, tillsätt en klick smör och sedan köttet.
- Stek köttet i cirka 2-3 minuter på ena sidan, ös med smöret över köttet med jämna mellanrum.
- Vänd på köttet och upprepa samma process.
- När köttet uppnått önskad innertemperatur (kontrollera med stektemometer), ta bort de från värmekällan.
- Låt nu köttet vila i några minuter innan man skär i det.
Ugnsbaka entrecote
- Börja med att låta köttet rumstempereras.
- Smaksätt med önskade kryddor och låt det gotta till sig lite innan tillagning.
- Bryn köttet på vardera sida någon minut för att skapa en fin yta.
- Sedan lägger man in hela köttet i ugnen på cirka 120-130 grader med en stektermometer i mitten av köttet.
- Köttet ska tillagas under en längre tid och då hjälper termometern till att hålla koll när köttet är redo att tas ut ur ugnen. När köttet nått rätt innertemperatur är det redo att tas ut ur ugnen.
- Låt köttet vila en stund innan tranchering för servering.
- Ett tips är att lägga lite smör med färska kryddor i ugnsformen och öser smöret över köttet några gånger under tiden tills man nått önskad innertemperatur.
Grilla entrecote
- Låt först köttet rumstempereras.
- Smaksätt med önskade kryddor.
- Sätt grillen på hög värme och grilla i några minuter tills köttet fått fin färg.
- Vänd sedan på köttet och låt det grillas i några minuter, återigen tills det börjat få lite fin färg.
- När köttet uppnått önskad innertemperatur låter man det vila några minuter innan tranchering för servering.
Om man tillagar entrecote hel i ugnen så tar det givetvis längre tid. Allt beror på vilken temperatur du vill få på det färdigtillagade köttet samt vilken temperatur du har på grillen.
Entrecote i sous vide
- Genom att använda sous vide vid tillagning av entrecote blir köttet jämnt tillagat. Sous vide gör att saften i köttet stannar kvar vid tillagning, medans vid grillning där köttets vätska försvinner. När vätskan bibehålls görs det att köttet marineras med sitt egna fett och köttsaft vilket ger ett mer mört och saftigt resultat.
- Börja med att krydda köttet med valfri krydda.
- Därefter läggs köttet i en vacuum påse och försluts
- Man fyller därefter en behållare med vatten och önskad temperatur sätt för köttet.
- Sänk påsen i vattnet och låt entrecoten tillagas i 1-3 timmar.
- När önskad temperatur är nådd tas påsen med köttet ur vattenbadet.
- Nu ska köttet få en stekyta, stek entrecoten i en panna på hög värme i cirka 30 sekunder per sida.
- Därefter låter man köttet vila en stund innan tranchering inför servering.
Recept entrecote
Vi erbjuder flertalet olika recept på entrecote på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide
Letar du efter tillagningsvideo på Entrecote?
Klicka på Videon nedan för att se hur du tillagar en underbar wagyu entrecote perfekt på egen hand. Om du är sugen på att tillaga en annan typ av entrecote finns fler tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt/Rare | 50 °C |
Medium | 55 °C |
Välstekt/Well done | 68-70 °C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Vår filosofi
Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.
