Köttguide - Duva

Duva

Duva som man även säger på franska är en färsk, mör och god fågel. Vill man ha en frigående fågel av bästa kvalitet, då väljer man fågel från Frankrike. Duvan är känd för sin lite mörka samt unika smak. 

Vad är Duva? 

Duvor är en ytterst artrik samt välkänd familj som förekommer över hela världen förutom på Antarktis. Ringduvan är den mest alltjämt förekommande duvan i Europa, den är även störst i storlek, cirka 42 cm hög och skiljer sig från sina förväxlingsläktingar stads- samt skogsduvan som är något mindre i storlek (såkallad blåduva). Vad som ytterligare utmärker just ringduvan är de vita markeringar som finns på hals samt vingpartierna. 

Vad äter Duvor? 

 Duvor är såkallade allätare, de äter alltifrån frön och småkryp på marken till frukt från träd men just säd och korn utgör till störst del deras föda. 

Vad finns det för olika arter av duvor? 

Det finns många olika arter av duva och dessa varierar mycket i storlek och utseende. Den största arten av duva är kronduvan i släktet Goura, dessa förekommer på Nya Guinea, de är nästan lika stora som kalkoner med en vikt på 2-4 kg. Den minsta i storlek är amerikanska markduvorna i släktet Columbina, de är inte mycket större än gråsparven med en vikt på cirka 22 gram. I Sverige har vi fyra olika arter av duva, dessa är tamduva/stadsduva, skogsduva, ringduva och turkduva. Det finns även andra arter av duva som tillfälligt påträffats i Sverige, turturduva samt spetssjärtad duva. 

Duva från Frankrike

Duva från Frankrike är av finaste kvalitét. Frankrike utmärker sig när det kommer till fågelkött och ska man äta fågel så är Frankrike experter inom området. 

Hur tillagar man Duva?

I Frankrike konfiterar man gärna duva eftersom det är ett magert och fettsnålt kött, det innebär att man kokar detaljen i någon typ av fett, t.ex ankfett. 

Duva i ugn

  1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
  2. Smaksätt köttet med lite salt och peppar. Bryn sedan köttet rikligt med smör på spisen. Addera gärna lite vitlöksklyftor och timjanskvistar för extra god smak.
  3. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och låt dem tillagas i ugnen tills de når en innertemperatur på cirka 52-54 grader. Låt sedan duvan vila i några minuter innan servering. 

Konfitera Duva

  1. Börja med att smörja in detaljen med salt. Lägg över detaljen i en form och täck över med plastfolie, ställ in detta i kylen över natten. 
  2. Nästa dag: Börja med att smälta fett i en kastrull (gärna ankfett då det tar fram mer smak i köttet). Sätt sedan ugnen på cirka 150 grader. 
  3. Ta bort detaljen från fettet och torka av. Krydda med lite svartpeppar och packa sedan duvan i en ugnssäker form. 
  4. Häll över ankfettet så det täcker detaljen. Täck över formen med folie och låt stå minst två timmar i ugnen. 
  5. Räkna med att duvan är klar när du enkelt kan lossa det möra köttet från ben med en gaffel. 
  6. En rekommendation är att steka eller grilla ytan för lite knaprighet strax innan servering.

Duva innertemperatur: 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt
- °C - (rekommenderas ej!)
Medium
- °C - (rekommenderas ej!)
Välstekt
54 °C 

 

Kolla in våra fågelprodukter här: Här