Köttguide - Cote De Boeuf

Cote De boeuf (Entrecöte med ben)

Vad är cote de boeuf?

Cote de Boeuf är en riktigt bra styckningsdetalj. Det är entrecote på ben, en del av revbenet sitter kvar alltså. Många anser att köttet blir mörare, smakar mer av umami/köttsmak när benet sitter kvar vid tillagning. Oavsett så är det en cool styckdetalj som, vid rätt tillagning smakar underbart.

En ribeye ska alltid ha en riktig fettkärna i mitten, då är köttdetaljen av bra kvalitet. Fettet ger bra smak när du steker. Ju mer marmorerad desto godare! Vårt kött har alltid en bra och hög marmoreringsgrad.

Vad är biff?

Per definition är biff en skiva från biffraden, inte att förväxlas med till exempel lövbiff som är styckad från innanlåret på nötdjuret. Biff säljs normalt sett i skivor eller bitar, finputsade från ben och fettkappa. Idag har dock benämningen 'biff' blivit mer breddad, kanske på grund av engelskans användning av 'beef' som omfattar allt nötkött. Det har även blivit vanligare med att behålla benet samt fettkappan vid försäljning av biffar, eftersom fettkappan och ben bidrar till mer smakrikt och saftigt kött efter tillagning. 

 

Hur tillagar jag cote de bouef? 

När du ska tillaga Cote de boeuf så gör du troligtvis det oftast med bitar eller skivad Cote de boeuf. Det är enklare att hålla koll på en skiva biff. Hög värme och 1,5 -2,5min/sida. Om du grillar eller steker Cote de boeuf i hel bit så är det extremt viktigt att du vet vilka stekgrader och vilken innertemperatur som föredras för att köttet ska smaka riktigt bra. Vi rekommenderar dig att alltid ha rumstempererat kött i skivor på ca 200gr st.

Hur ska jag grilla cote de boeuf? 

  1. När du grillar en Cote de boeuf kan du tillaga den både hel och i biffar, det är enklare att tillaga biffar då det går fortare att bli klara.
  2. Vi rekommenderar att köttbiten är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt.
  3. Innan tillagning kryddar du din cote de boeuf med valfri krydda och låter det gotta till sig.
  4. Efter en stunds marinering lägger du biffen direkt på grillen och vänder efter några minuter efter den fått färg, därefter grillar du lika länge på andra sidan.
  5. Om du är osäker på när biffen är klar så är det lättast att använda dig av en termometer, då kan du lätt se när biffen nått önskad temperatur.
  6. När din cote de boeuf är klar ska den tas av grillen och få vila en stund. När biffen fått vila är den redo för servering. 

 

 

Hängmörat kött

Vid torrmörning i påse så försvinner vattnet ur produkten vilket gör att köttsmakerna intensifieras,  man får en mustigare och djupare köttsmak, mer umamismak i varje tugga. Köttet blir även mörare och mjällare, med en intensivare röd färg då proteinet bryts ner i processen. Vill man nå till nästa nivå inom gastronomi så skall man testa ett hängmörat kött där alla köttsmaker kommer fram. Läs mer, klicka här

 

 

Dessa kryddar du förslagsvis med salt och peppar, håll det enkelt och låt ligga en timme innan det är dags att grilla. Vi brukar lägga köttet direkt på det varma området på grillen så att du får en bra yta direkt. Efter några minuter så vänder du på dina Cote de boeuf-skivor när du ser att dom har fått önskad yta. För ett extra smakrikt kött så föredrar vi att låta "mittklumpen”/fettbiten i mitten av Cote de boeuf-skivan att smälta en aning.

Att grilla hel bit kött, ex en Cote de boeuf är inte svårare än att grilla en biff. Viktigast är som nämnts en termometer så att vi har kontroll på innertemperaturen. Att grilla med indirekt värme gillar vi men det fungerar även att köra på direkt värme, även att steka i panna för att sedan köra klart i ugnen. Viktigt igen är att du använder en termometer.

Här ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done/välstekt. För att en Cote de boeuf ska vara blodig så behöver den komma upp i 55 grader celsius. Vill du däremot att den ska vara så kallat medium så bör du få upp innertemperaturen till 60 grader celsius. Som ni ser så är skillnaden hårfin vilket gör att du måste vara på din vakt. Vill du ha din Cote de boeuf well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som gäller.

 

Vilket vin passar cote de bouef ? 

När du äter en god cote de boeuf är det viktigt att ha ett bra vin till för att öka både matupplevelsen och njutningen till fullo. 

Vi rekommenderar Elias Mora Crianza från Toro regionen i Spanien till din cote de boeuf, den har en nyanserad och balanserad smak med inslag av bland annat choklad och körsbär. 

I vår blogg finner du vintips till olika typer av köttbitar, nedan finner du en länk till bloggen: The fat cow- Blogg

 

Letar du efter Cote de boeuf recept? 

Vi erbjuder flertalet olika Cote de boeuf recept på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare
50 °C
Medium
55 °C
Välstekt/ Well done
68-70 °C

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på